Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Oud-eigenaar SE Fireworks sceptisch over vrijgeven geheime documenten Vuurwerkramp Enschede

Schermafbeelding 2023 07 19 om 23 00 15
Rudi Bakker tijdens een uitzending van 1Twente Vandaag
Beeld: Ernst Bergboer

Rudi Bakker, een van de twee oud-eigenaren van S.E. Fireworks die werden veroordeeld voor de Enschedese vuurwerkramp, reageert met de nodige scepsis op het bericht dat minister Yesilgöz van Justitie de inhoud van 24 archiefdozen over die ramp openbaar wil gaan maken. Het was Bakker die daartoe in 2019 begon te corresponderen met het Ministerie, nadat hij in andere zaken lucht had gekregen van het bestaan van die tot nu toe geheim gebleven informatie. Het leidde tot een Wob-verzoek, waarin een woordvoerder van de minister nu openbaarmaking aankondigt.

Die 24 archiefdozen bevatten onder meer informatie over een eerdere vuurwerkramp in Culemborg. Die vond plaats in februari 1991 en was een voorbode voor wat negen jaar later in Enschede plaatsvond. De lessen die de overheid uit de Culemborg-ramp had moeten trekken, waaronder de vaststelling dat vuurwerkbedrijven niet in de bebouwde kom thuishoren, zijn destijds niet ter harte genomen.

"Uitspraken worden aan de laars gelapt"

“Men heeft dit al jaren getraineerd. Ondanks twee eerdere uitspraken van de Raad van State. Gerechtelijke uitspraken worden aan de laars gelapt.” Bakker heeft zelf nog geen besluit van de Minister gezien en vernam het voornemen tot openbaarmaking via berichtgeving in de Volkskrant, die navraag had gedaan.

Kan nog maanden duren

“Ook nu zijn alle termijn overschreden”, stelt Bakker. In juli droeg de Raad van State de minister op om uiterlijk 15 augustus een beslissing te nemen over het verzoek om openbaarmaking van Bakker. “Dat ging om de beslissing èn de stukken zelf”, zegt Bakker. De beslissing is er nog niet. De stukken evenmin. Sterker: die zullen eerst nog beoordeeld moeten worden om te bezien welke delen eventueel niet voor openbaarmaking in aanmerking komen.

Anders gezegd: het kan nog maanden – of langer – duren voordat de nu door een woordvoerder aangekondigde openbaarheid van deze ‘Culemborg-documenten’ een feit is.

Vuurwerkramp 3 Ernst Bergboer
Lees ook
Geheime documenten vuurwerkramp in Enschede komen wellicht toch boven water
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.