Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede hoopt op miljoenen om van aanlooproute in binnenstad een gezellige winkelstraat te maken

20230821 Impressie Korte Hengelosestraat Gemeente Enschede
De Korte Hengelosestraat is een belangrijke aanlooproute naar de Oude Markt. De gemeente wil de winkelstraat een passende uitstraling geven.
Beeld: Gemeente Enschede

Noem het twee (of drie) vliegen in één klap. Nu de ambitieuze plannen met het voormalige kantoor van het UWV - dat in de volksmond nog altijd bekend staat als het oude V&D-pand - bekend zijn, ziet de gemeente Enschede kansen om gelijk het hele omliggende gebied op de schop te nemen. De Korte Hengelosestraat krijgt als belangrijke aanloopstraat naar de Oude Markt een metamorfose.

Er staat van alles te gebeuren in het gebied dat wordt begrensd door de Brammelerstraat, de Piet Heinstraat, het Stationsplein en de Korte Hengelosestraat. De Enschedese ontwikkelaar John Landewé wil het oude V&D-pand omtoveren tot een culturele hotspot. Tegelijkertijd werkt de gemeente aan plannen voor de bouw van 200 appartementen in hetzelfde stadsblok. Daarnaast vraagt de uitstraling van de Korte Hengelosestraat, de aanlooproute voor bezoekers die met de trein komen, al langer om aandacht.

Miljoenenbijdrage

Door al deze ontwikkelingen en ideeën met elkaar te combineren denkt het college van B&W een slag te kunnen slaan. Of beter gezegd: zij ziet een kans om veel subsidiegeld binnen te harken als de plannen elkaar een beetje aanvullen. Via het landelijke potje Impulsaanpak Winkelgebieden kunnen gemeenten namelijk aanspraak doen op geld om binnensteden toekomstbestendig te maken.

Lees ook
Oude V&D-pand in Enschede moet weer 'Warenhuis' worden

Enschede gaat begin september een aanvraag indienen voor 3,5 miljoen euro. Om daarvoor in aanmerking te komen moet de gemeente aantonen dat er een winkelgebied wordt getransformeerd, de gemeente zelf een investering doet die minstens gelijk is aan de subsidie en dat er zeker twee private investeerders zijn betrokken bij de ontwikkelingen.

Culturele hotspot

Die investeerders zijn er op dit moment. Allereerst is er het voormalige V&D-pand. Eigenaar John Landewé heeft onlangs de plannen uit de doeken gedaan. Het Warenhuis moet straks ruimte bieden aan in ieder geval de culturele organisatie Concordia, Theater Sonnevanck en de Podiumacademie van het ROC van Twente.

Lees verder onder de afbeelding

Oude VD Ernst Bergboer
Het voormalige pand van de V&D (later Vobis en het UWV) moet een culturele hotspot worden: Het Warenhuis.
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

De haalbaarheid van het plan wordt op dit moment onderzocht. Er klinken zelfs geluiden vanuit de gemeenteraad dat het Warenhuis een alternatief zou kunnen zijn voor de bibliotheek, nu de Huiskamer van de Stad veel duurder wordt dan gedacht.

De tweede investeerder projectontwikkelaar Ska-pa. Die is van plan om 36 loftwoningen te bouwen aan de Brammelerdwarsstraat, bij de onderdoorgang naar de Stationsgarage. In hetzelfde gebied zijn overigens ook plannen voor een 50 meter hoge woontoren, met in totaal 159 appartementen.

Ambachtelijke ondernemers

Maar wat doet de gemeente zelf? Allereerst is er al begonnen met het opknappen van de Stationsgarage, waarvan de in- en uitgang worden verplaatst naar de kant van de Piet Heinstraat. Vanwege twijfels over de constructie van de garage, liggen die werkzaamheden op dit moment stil. Ook wil de gemeente het gevoel van veiligheid rondom de parkeergarage verbeteren. Met name de onderdoorgang richting de Korte Hengelosestraat is niet geliefd. Er komt extra verlichting en cameratoezicht.

Lees verder onder de afbeelding

20230821 Impressie Korte Hengelosestraat Gemeente Enschede 2
Een impressie van hoe de Korte Hengelosestraat er uit zou kunnen zien.
Beeld: Gemeente Enschede

De grote veranderingen komen echter in een latere fase. Vanaf 2024 wil de gemeente de Korte Hengelosestraat gaan aanpakken. In de winkelstraat - begin vorige eeuw een van de drukste plekken van Enschede - staan 25 winkelpanden. Het gebied oogt rommelig, er is geregeld leegstand en de aanwezigheid van smartshops is de gemeente een doorn in het oog.

Het liefst ziet het college de straat in de toekomst als een bijzondere winkelstraat, die wordt gevuld door ambachtelijke, lokale ondernemers met verse producten. Speciaalzaken, dus. Daar hoort en andere uitstraling bij. Daarom voert de gemeente al met 11 pandeigenaren serieuze gesprekken over het verbeteren van de gevels.

Kruispunt De Graaff

In de openbare ruimte gaat er ook het nodige veranderen, al zal dit waarschijnlijk pas in de periode na 2025 gebeuren. Het idee is dat de Korte Hengelosestraat een gezellige winkelstraat wordt, met ruimte voor terrasjes. In het midden wordt het wandelgebied opgewaardeerd met bomen, banken en afvalbakken.

Tot slot krijgt ook Kruispunt De Graaff, de aloude vijfsprong ter hoogte van boekhandel Broekhuis, een opfrisbeurt. De wens van de gemeente is om er veel meer een plein - met openbaar groen - van te maken dan nu het geval is.

000236
Kruispunt De Graaf, met de V&D, in vervlogen tijden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was het een druk winkelgebied.
Beeld: Stadsarchief Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.