Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Driekwart kaarten Beckums openluchtspel verkocht: 'Maar hebben we wel overal aan gedacht?'

230821 riesewijk brummelhuis osse STILL
Scenarist Jan Riesewijk (links) met regisseur Jos Brummelhuis in het Beckumse buitengebied.
Beeld: Levenslust

Nog drie weken. Dan barst het grootste theaterspektakel dat ooit in Beckum heeft plaatsgevonden los. De openluchtvoorstelling 'Osse, petret van 'n pestoor' beleeft z'n première op donderdag 14 september en daarna vindt er nog zeven keer een uitvoering plaats. Woordvoerder Arjan Lammers schat dat zo'n 75% van de kaarten verkocht is en hij vertelt dat alles op rolletjes verloopt: "Toch slaat de nervositeit soms wel toe, want hebben we echt overal aan gedacht?"

Theater op drie plekken

De drie bedrijven worden opgevoerd op drie verschillende plekken in het Hengelose kerkdorp, te weten op het plein voor het Wapen van Beckum, op het schoolplein van De Bleek en in de Blasiuskerk. Dat betekent dat voor elke plek licht en geluid en podia opgebouwd moeten worden. En dat betekent dat, zelfs al mochten alle acht voorstellingen uitverkocht raken, er geen cent verdiend zal worden.

“We zijn maar een kleine club en door de audities open te stellen voor mensen uit de wijde regio is het ook echt een regionale productie geworden.”

Levenslust

Lammers, zelf lid van de Beckumse toneelverening Levenslust (1946) die verantwoordelijk is voor een groot deel van de productie, daarover: "We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt. Behalve de techniek en de aankleding van die plekken zelf, moeten ook alle routes tussen de locaties passend aangekleed worden en zullen bezoekers onderweg vermaakt worden."

icon_main_info_white_glyph

Riesewijk en Osse

Chrisjan Osse (1865-1940) was als pastoor dan misschien vergroeid met Beckum, zijn wieg stond in Losser en hij blies er 75 jaar later ook z'n laatste adem uit. Vandaar dat Levenslust voor het schrijven van het script aanklopte bij Jan Riesewijk. Vorig jaar vertelde de bekende Losserse theatermaker daarover tegen 1Twente: "Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Alles viel op z'n plek. Om te beginnen Losser, waar we allebei onze roots hebben. Chrisjan Osse is in 1865 geboren in wat nu het Ossehoes is. Ik woon zelf op een stuk oale groond, dat destijds van de familie Osse was."

Laatste kaarten

Voor alle voorstellingen zijn nog wel kaarten beschikbaar weet Arjan Lammers, maar hij raadt mensen wel aan niet te lang te wachten met reserveren: "Zeker als mensen een specifieke avond of middag (op de twee zondagen zijn er middagvoorstellingen, red.) willen bezoeken. En ik verwacht dat het na de eerste voorstellingen helemaal hard gaat met de kaartverkoop, omdat mensen dan van eerdere bezoekers horen hoe geweldig het is."

Regionale productie

Van de tachtig deelnemende acteurs zijn er zo'n 25 lid van Levenslust en zelfs van die 25 komt het merendeel niet uit Beckum zelf, maar uit met name Haaksbergen: "We zijn maar een kleine club en door de audities open te stellen voor mensen uit de wijde regio is het ook echt een regionale productie geworden. Met aan het roer de Almelose regisseur Jos Brummelhuis en de Oldenzaalse producent Harry Lutkenhaus. We verwachten dan ook bezoekers uit heel Twente en zeker ook uit Losser."

Lees ook
Jan Riesewijk en Levenslust Beckum brengen ode aan legendarische pastoor Osse

Katholieke leven

Over het verhaal wil Lammers nog niet al teveel loslaten: "We nemen de mensen mee terug naar de tijd van pastoor Osse. Het katholieke leven komt natuurlijk aan bod, maar dat vormt niet de hoofdmoot. Mensen met elke achtergrond moeten het kunnen volgen. Er zitten ook eigentijdse elementen en veel luchtigheid en humor in."

Kijk voor kaarten en speeldata- en tijden op de website van Osse, petret van ’n pestoor.

230821 nibbelink riesewijk scharenborg EIGEN
Jan Riesewijk met rechts de jonge pastoor Osse (Nando Scharenborg) en links de oude Osse (Louis Nibbelink).
Beeld: Levenslust
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.