Verkeer
Stuur appje
Zoek

Facebook, rondleidingen en podcast: zusters in Denekamp openen kloosterdeuren

“Onze rol is hetzelfde gebleven alleen in een andere vorm”, zegt zuster Christella. Van podcast, tot Facebook en rondleidingen: de zusters in Denekamp leggen op innovatieve wijze contact met de buitenwereld. Twente FM nam een kijkje in de oase van rust en de leefwereld van de kloosterlingen.

In Denekamp zijn de zusters al vanaf 1875 actief. Zij runden ziekenhuizen in Enschede, Haaksbergen en Almelo, naast vele scholen en kinderhuizen. “In de goede tijd waren wij met 660 zusters, maar op dit moment zijn wij nog met 52 zusters over. Waarvan 6 Indonesische”, zegt zuster Christella.

“In de goede tijd waren wij met 660 zusters.”

De daling van kloosterlingen is een landelijke trend. Er zijn al vele kloosters gesloten en het aantal religieuzen daalt gestaagd door. Dit geldt ook voor Denekamp. Het voorbestaan stond lange tijd op losse schroeven, maar in 2016 kwam het verlossende woord eruit. Het klooster in Denekamp wordt voorgezet. Dit doen de Indonesische zusters met dezelfde missie als hun voorgangers, maar met andere werkzaamheden.

Andere manier

“Het is onze intentie om de noden van de maatschappij te beantwoorden”, zegt de zuster. "Maar nu doen we dit op een andere manier." Vroeger gingen de zusters naar de wijkverpleging en naar de scholen. De rollen zijn nu omgedraaid. Mensen komen naar de zusters toe, om te ontsnappen aan het drukke leven buiten het klooster.

Rennen, rennen, rennen

Zuster Christella ziet dat de noden van de maatschappij veranderd zijn in de loop der jaren. “In onze maatschappij nu is het rennen, rennen en rennen. Maar soms moeten we even op de rem trappen.” Hier hebben de Indonesische zusters ruimte voor gecreëerd. In het Klooster zijn er verschillende kamers waar ‘mensen kunnen nadenken over hun leven en wie zij willen zijn'.

““Er zijn elke dag andere mensen met andere verhalen.””

Om contact te leggen met de buitenwereld zijn de zusters actief op Facebook en maken zij een podcast. Wie denkt dat de zusters nog afgesloten van de buitenwereld leven zonder internet heeft het mis. Tijdens de rondleidingen, die zij ook organiseren, worden er vele foto’s en video's gemaakt die na afloop op Facebook worden gezet.

26082023 Denekamp Zusters
Beeld: Kaya Minnegal

De goedlachse zusters leiden geïnteresseerden rond door het klooster en vertellen over de geschiedenis hiervan. Voor hen is dit een nieuwe manier om contact te leggen met de 'buitenwereld'. De zusters vertellen over het kloosterleven en laten hun Indonesische kookkunsten proeven.

"Het is heel inspirerend. Er zijn elke dag andere mensen met andere verhalen. Het is voor ons een mooie ontmoeting", zegt zuster Reinalda terwijl ze samen met andere zusters kookt voor de gasten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.