Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo bereiden ballonvaarders zich voor op vertrek tijdens Twente Ballooning

“Je vliegt weg maar weet nooit waar je terecht komt”, zegt Ron van Houten die al voor de 31ste keer meedoet aan de Twente Ballooning. Voor ballonvaarder Ron de ultieme thuiswedstrijd. Dit geldt ook voor Rita van Veen uit Enschede. De luchtballonnen worden klaargemaakt voor vertrek: een bijzonder schouwspel om te aanschouwen.

De ballonvaarders en hun crew werken als een geoliede machine samen om de ballonnen de lucht in te krijgen. Tussen de vele mannelijke ballonvaarders staat Rita met haar luchtballon. Zij behoort tot een van de twintig vrouwelijke ballonvaarders in Nederland. “Ik was op vakantie met mijn man en zag elke avond twee luchtballonnen opstijgen. Daarna ben ik begonnen met mijn brevet halen en nu varen mijn man, onze kinderen en twee broers ook. Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Rita lachend.

“Hoe meer ervaring hoe meer je ballonnen je mag besturen”

Terwijl de ballonvaarders en hun crew druk bezig zijn met de voorbereidingen stroomt het publiek binnen om dit te mogen aanschouwen. Van kinderen tot ouderen; een divers publiek is neergestreken op Recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. “Het is niet alleen een mooi evenement voor de ballonvaarders maar ook voor de passagiers en het publiek”, zegt Houten.

Verrassing

Hij doet al vanaf de eerste editie mee met Twente Ballooning. “Ik loop al wat langer mee”, zegt de enthousiaste ballonvaarder. Houten bestuurt dan ook naast een gewone ballon, een gasballon en ballonnen met bijzondere vormen. “Hoe meer ervaring hoe meer ballonnen je mag bevaren.” Terwijl Ron over zijn passie vertelt gaan de eerste luchtballonnen de lucht in.

Vanuit de ballonnen en het publiek klinkt er gejuich, terwijl er druk wordt gezwaaid naar elkaar. De blauwe lucht wordt langzaam gevuld met kleurrijke ballonnen in uiteenlopende vormen. Waar ze terecht komen dat blijft een verrassing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.