Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het geluid van Bouwien: Op weg naar een beter Nederland

Bouwien foto voor site
Beeld: Bouwien Rutten

Hoe moeilijk is het een bestaande bestuurscultuur te veranderen? Een vraag die mij bezig houdt na alle aangekondigde veranderingen binnen het politieke speelveld.

Frans Timmermans die weer terug komt naar het oude Haagse honk. Met als doel een nieuwe bestuurscultuur in te zetten. Benieuwd hoe je dat gaat doen als je een verleden van oude politiek meeneemt.

Een Wobke Hoekstra die een overstap gaat maken naar Brussel met klimaat als hoofdthema. De keuze voor Sigrid Kaag leek logischer. Tenslotte is zij duidelijk begaan met het klimaat, dat Wobke iets heeft met het thema klimaat is voor velen een verrassing. Dit lijkt een voorbeeld van oude politiek, de zogenaamde Haagse banencarrousel.

Nieuwe leiders

Pieter Omtzigt richt een nieuwe partij op waarbij oudgedienden met vergelijkbare karakteristieken cruciale plekken innemen binnen deze opbouwende partij. Een vertrouwde omgeving om vanuit te starten, maar in hoeverre deze mensen daadwerkelijk een langdurige omwenteling in de bestaande bestuurscultuur kunnen maken is afwachten. De rol van Pieter als leider is hierin cruciaal.

Het CDA daarentegen wijst een nieuwe, de relatief onbekende, kandidaat Henri Bontenbal aan als lijsttrekker. Haar leerschool was hard de afgelopen jaren maar door de enorme verliezen lijkt er ineens een onomkeerbare kentering gaande. Bontenbal moet heel sterk in zijn schoenen staan om anderen mee te nemen in deze nieuwe beweging binnen de partij. Het begin is goed.

Doorbreken van vaste patronen

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat het doorbreken van vaste patronen moeilijk is. Het is heel natuurlijk diegene op te zoeken die bij je past. Het herkenningsgevoel, iemand doet zoals jij doet. Een bestaande bestuurscultuur doorbreken kan naar mijn inziens alleen met nieuwe leiders die het lef hebben andere mensen om zich heen te verzamelen dan kopieën van henzelf. Niet eenvoudig en lastig, wel mogelijk en noodzakelijk.

Het feit dat er bij de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen een flink aantal nieuwe kartrekkers opstaat is een veelbelovend begin. Het zou niet verkeerd zijn als ook PVV leider Geert Wilders na zoveel jaren het stokje doorgeeft.

Of Geert vervolgens gebruik gaat maken van zijn netwerk om in de banencarrousel te stappen betwijfel ik. Daar was hij altijd fel tegenstander van en heeft altijd laten zien achter zijn principes te staan, wat je er ook van mag vinden.

Op weg naar een beter Nederland

Voor nu ligt er in ieder geval een grote uitdagende opdracht. Voor Lilian, Caroline, Dilan, Pieter, Mirjam, Jesse, Esther, Frans en al die anderen. Hoop dat ze het lef hebben om uit hun comfortzone te stappen en mensen om zich heen te verzamelen die niet kiezen voor de politieke bubbel maar gedreven worden door hun idealisme voor een beter Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.