De voorbereidende werkzaamheden voor De Morshoek zijn bijna afgerond. Op korte termijn kan er begonnen met het bouwrijp maken van de oostkrans van de Usseler Es. Het nieuwe bedrijventerrein is bedoeld om Enschede wat lucht te geven qua bedrijfskavels, maar daarvan lijkt nauwelijks sprake. Er hebben zich nu al 80 geïnteresseerde bedrijven gemeld en dat zal niet passen op het 10 hectare grote bedrijvenpark.
De aanleg van een bedrijventerrein op de Usseler Es kent een lange geschiedenis. Al in het begin van deze eeuw was de uitslag van een lokaal referendum dat de plannen geschrapt moesten worden, maar omdat het opkomstpercentage te laag was werd daar geen gehoor aan gegeven. Mede door de economische crisis kwamen de plannen nooit van de grond en in 2019 besloot de gemeenteraad om in ieder geval de cultuurhistorische bolling van de es tussen Enschede en Usselo te sparen van bebouwing.
Het oostelijke deel van de Usseler Es, grofweg omsloten door de Usselerschoolweg, Willemsbeekweg, A35 en de Usselerrondweg, werd in dezelfde vergadering wél opgeofferd voor bedrijfskavels. De bestaande bedrijventerreinen van Enschede zijn bijna vol en de stad heeft dringend behoefte aan 'schuifruimte', onder meer voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden.
Nu, drie jaar later, is het bijna zover. De aanleg heeft enige vertraging opgelopen door een geschil tussen de gemeente en Ennatuurlijk over het verplaatsen van warmtenetleidingen. Die werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond. En dat betekent dat de gemeente langzaamaan kan beginnen met het bouwrijp maken van de gronden en het aanleggen van de infrastructuur.
Lokale politici zijn onlangs ingelicht over de laatste stand van zaken. Er worden geen problemen verwacht aansluiting van water en elektriciteit. Wel zullen grootverbruikers die zich op De Morshoek gaan vestigen er snel bij moeten zijn: de doorlooptijd van een aanvraag voor een stroomaansluiting is op dit moment een jaar.
Eind september komt er een informatiebijeenkomst voor omwonenden, waarin er ook meer duidelijkheid komt over de verkaveling op het nieuwe bedrijventerrein. Zeker lijkt in ieder geval dat er 'nee' moet worden verkocht. Er zijn 80 geïnteresseerde bedrijven, voor een gebied van amper 10 hectare. Het Ondernemersloket van de gemeente denkt daarom na over een selectieprocedure.
De komende maanden komt er ook meer duidelijkheid over de planning voor het bouwrijp maken van het toekomstige bedrijventerrein. Ondertussen werkt de gemeente op de achtergrond al aan een nieuwe uitbreiding van bedrijfskavels in Enschede. Om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen blijven voldoen denkt het college een nieuw bedrijventerrein nodig te hebben. Dat zal in ieder geval niet de eerder beoogde bolling van de Usseler Es zijn. Maar waar wel? De uitkomsten van een locatie-onderzoek worden binnenkort verwacht.