Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Alcoholverbod bij Enschedese studenten-intro? ‘Bij die bar kun je het gewoon krijgen!’

Je hoeft geen moeite te doen om een biertje in de hand van een student te zien, woensdagmiddag tijdens het Saxion Summer Festival in het Enschedese Volkspark. Van het nieuwe alcoholbeleid dat de hogeschool dit voorjaar bekendmaakte – geen alcohol voor 16.00 uur - lijkt op dit introductiefeestje voor aspirant-studenten weinig te merken. Sterker nog: er staat zelfs een tap op het terrein. Is het alcoholvrij bier dat geschonken wordt? “Nee hoor, we hebben hier heel speciaal bier waar gewoon alcohol in zit.”

Voor de grap neemt 1Twente een aantal blikjes met alcoholvrij bier mee naar het zomerfestival om uit te delen aan de deelnemers, als pleister op de wonden. Als blijkt dat die niet het terrein op mogen, want ‘geen eigen consumpties’, deelt de verslaggever ze buiten de poort uit aan een aantal bezoekers die net vertrekken. “Zit hier wat in ofzo? Heb je er wat mee gedaan?”, zoeken ze vol onbegrip naar een adder onder het gras. Later wordt duidelijk waarom: op het terrein wordt gewoon alcohol geschonken.

Problematisch alcoholgebruik

“Dat klopt”, zegt Geron van den Ham, projectcoördinator van de Saxion INTRO in Enschede. “We hebben liever dat we de studenten bij ons houden, zodat we er zicht op hebben. Want met dit slechte weer gaan mensen weg naar het centrum. Daar hebben we geen zicht op hoeveel en waar ze drinken. Op deze manier hebben we dat wel, maar dat gaat tijdens deze intro dus helaas ten koste van de regels die we hadden willen hanteren.”

Hij doelt op het nieuwe alcoholbeleid van de hogeschool, waarin onder meer wordt gesteld dat deelnemers van de introductie geen alcohol mogen drinken tot 16.00 uur. Het beleid richt zich op het terugdringen van problematisch alcoholgebruik onder studenten. “Dat is zeker nodig”, aldus Van den Ham. “Het is een proces, daar gaan we naartoe, de intro moet daar ook in integreren. Over een paar jaar gaat dat helemaal goed, nu is dat nog even inkomen.”

“Wat maakt het nou uit hoe laat je begint? Je kent je eigen grenzen toch?”

‘Ieder z’n ding’

De studenten reageren wisselend op de nieuwe regel. “Ik vind het onzin”, zegt een Hengelose die in Enschede verpleegkunde komt volgen. “Wat maakt het nou uit hoe laat je begint? Je kent je eigen grenzen toch? Aan de andere kant snap ik dat ze ergens een grens moeten stellen.” Een ander maakt het niet zoveel uit. “Ik hoef er geen bier bij, maar als het er is vind ik het wel lekker.” Een jongeman die we schuilend aantreffen met twee plastic bekers gerstenat in zijn hand is er kort over. “Ieder z’n ding he.”

“Het is eigenlijk wel goed”, vindt een dame die dansjes aan het doen is. “Dan heb ik tenminste een beetje tijd om uit te brakken.” Een aanstormend student uit Utrecht kon voor haar studie Gezondheid & Technologie kiezen voor Deventer of Enschede. “Ik vond Enschede leuker qua studentenstad.” Waarom? “Grolsch”, lacht ze. “Ook 0.0.”

Uitbrakken in Aquadrome

Het feestje in het Volkspark, met een stormbaan, klimtoren, allerhande kraampjes van student-gerelateerde organisaties en een deejay die muziek draait, valt middenin de introductiedagen van de Enschedese hogeschool. Dinsdag was er al een foodtruckfestival en een kroegentocht en woensdagavond is het introductieconcert op de Oude Markt.

Donderdag kan ‘uitgebrakt’ worden in het Aquadrome, is er sport en spel en zijn er ’s avonds nog eindfeestjes op verschillende locaties. De Pathmoshal is voor de gelegenheid omgetoverd tot overnachtingsplek voor de studenten. Daar wordt vrijdag de introductieperiode afgesloten met: koffie en thee.

icon_main_info_white_glyph

Reactie Saxion

“Tijdens de INTRO zijn er diverse activiteiten gericht op het vergroten van die bewustwording georganiseerd en zijn er afspraken gemaakt over het alcoholaanbod en omgang met alcohol. De uitgangspunten omtrent alcoholgebruik zijn vooraf met bezoekende studenten gecommuniceerd. Zoals doorlopen van een leeftijdscheck voor een polsbandje, de beschikbaarheid van alcoholvrij bier (0.0.) en pas vanaf 16.00 uur het aanbod van alcohol bij de festiviteiten.

We houden de koers die we hebben ingezet om problematisch alcoholgebruik te voorkomen overeind en zetten deze voort. Er is vandaag een afweging gemaakt om studenten tegemoet te komen in Deventer en later ook in Enschede. Begrijpelijk gezien de omstandigheden, maar zeker niet wat we nastreven en beogen. Ook zonder alcohol kun je een leuke dag hebben en na 16.00 uur kan er een drankje gedronken worden. Dit hoort ook bij de bewustwording, van organisatie en studenten, en daar zullen we vanuit Saxion in het vervolg alerter op zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.