Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zanger Alwie Kroeze presenteert NK Politiehonden: 'Vanuit hele wereld kijken ze naar deze honden'

Alwie Kroeze politiehonden
Beeld: Alwie Kroeze

Tophonden uit alle provincies van Nederland strijden vrijdag en zaterdag in een Eindhovens voetbalstadion om de hoogste eer tijdens het Nederlands Kampioenschap Politiehonden 2023. Zanger Alwie Kroeze vertelt erover in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Kroeze presenteert het NK.

De politiehondenwereld is de zanger niet vreemd. Kroeze traint al decennia honden in Manderveen, bij Honden Dressuur Club De Windmolen. Hij richt zelf ook eigen herdershonden af, weet van de hoed en de rand.

Kleine facetten

“Tijdens het NK vertel ik de toeschouwers over de oefening, hoe die in elkaar zit en wat de hond geacht wordt te doen. De hond moet het allemaal onaangelijnd doen. Het zijn kleine facetten die het verschil maken in het aantal punten dat behaald kan worden.”
Elke hond heeft een eigen begeleider, en die kan ook fouten maken. “Dat kost ook punten.”

Voetbalstadion

De wedstrijden worden gehouden op 1 en 2 september in het Jan Louwers stadion in Eindhoven. De honden komen uit in meerdere categorieën. Belangstelling is er van over de hele wereld, zegt Kroeze. “Onder andere uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland. Vanuit de hele wereld kijken ze naar deze honden. Vaak vind je deze honden ook terug in de fokkerij.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.