Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grote namen en ‘vette’ prijzenpot bij ITF World Tennis Tour in Oldenzaal

Vanuit heel de wereld trekken deze week professionele tennisspelers richting Oldenzaal voor de Siers ITF World Tennis Tour. Het internationale toernooi wordt gehouden op de gravelbanen van de Oldenzaalse Lawn Tennis Club. “Met wereldberoemde namen is dit een toernooi met alleen maar toptennis”, zegt toernooidirecteur Ad Luttikhuis.

Op zeven banen in Oldenzaal wordt er deze week fanatiek getennist door toptalenten uit heel de wereld. “De planning was om minder banen te gebruiken, maar door heftige regenval moesten we er meer gebruiken”, benoemt Luttikhuis. Na de regenval werden talloze vrijwilligers opgetrommeld om met speciale sponzen de banen weer speelklaar te krijgen.

Grandslamtennistoernooi

Zestien lentes jong telt het jonge wereldtalent Brenda Fruhvirtová, deelnemer van het toernooi. Met een 129ste plek op de wereldranglijst van de vrouwen is zij één van de talenten die deelneemt aan het toernooi. Fruhvirtová heeft onder andere meegedaan aan het grandslamtennistoernooi van Parijs, Roland Garros. “Ook heeft ze zich bijna gekwalificeerd voor Wimbledon”, zegt de toernooidirecteur.

“Nog nooit heeft iemand zó veel prijzen op deze leeftijd gewonnen”

Naast haar hoge prestaties op deze jonge leeftijd draagt het jonge talent nog een titel. “In de tenniswereld is er nog nooit iemand op deze leeftijd geweest die zo veel professionele toernooien gewonnen heeft”, bewondert Luttikhuis. Naast Fruhvirtová doen er ook andere bekende namen als Max Houkes, Alec Deckers en Thiemo de Bakker mee aan dit internationale toernooi.

01092023 Oldenzaal Tennis toernooi tennisser
Beeld: Roos Evers

Beloning

De tennissers doen niet voor niets mee aan dit toernooi. Naast een prijzenpot van 65.000 dollar, spelen ze ook voor punten op de wereldranglijst. Het aantal punten wat de spelers op de wereldranglijst hebben, bepaalt wat voor toernooi ze mogen spelen. “Bij de dames waren er vijf die vorige week in New York uitgeschakeld waren. Zij stapten snel het vliegtuig in, om vervolgens hier te gaan spelen”, zegt Luttikhuis.

Het prijzengeld ligt erg hoog, maar is niet evenredig verdeeld onder de mannen en de vrouwen, in dit geval is de prijzenpot voor de dames ruimer gevuld. “Dit jaar heeft de KNLTB gevraagd om het prijzengeld bij de dames op te krikken, omdat dit goed is om een aantal van dit soort grote toernooien op de kaart te krijgen”, vertelt Luttikhuis. Naast het tennistoernooi van Rosmalen is het toernooi in Oldenzaal het grootste damestoernooi van Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.