Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tienduizenden mensen reizen vierhonderd jaar terug in de tijd tijdens Bruegheliaans Festijn Losser

Losser stroomt deze week vol met enthousiaste mensen voor het Brueghels Festijn. Van een rommelmarkt tot bumperballen, voor ieder is wat wils dit weekend. “Het hele dorp wordt opgetrommeld om er één groot feest van te maken”, vertelt Eric Pothoven, voorzitter van dit festijn. “Het is de bedoeling dat we met mensen terug de tijd in nemen, naar de zestiende eeuw.”

Op traditionele wijze trok een Lossernaar 39 jaar geleden met een varken aan een spit de stad in, zo wilde hij de sfeer creëren van de middeleeuwen. “Een oud schilder, Pieter Brueghel, schilderde hierover. Het festijn is naar hem vernoemd, waardoor het Bruegheliaans Festijn is ontstaan”, vertelt de voorzitter. Volgend jaar is dit precies 40 jaar geleden en is de organisatie van plan om flink uit te pakken met het festijn.

03092023 Losser Bruegheliaans festijn 1
Beeld: Niels Wesselink

Afsluiting

Traditiegetrouw wordt het festijn gehouden in het laatste weekend van de schoolvakanties. “Iedereen kan met elkaar nog even de vakantie bespreken”, zegt Pothoven. Onder het genot van een hapje en een drankje sluiten de bezoekers hun vakantie af. “We schatten dat er zo’n 40.000 mensen over het gehele weekend naar Losser komen.”

Brueghel 2023
Lees ook
Het Bruegheliaans Festijn Losser in volle gang
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.