Verkeer
Stuur appje
Zoek

Colin Kok, Progressief Wierden: 'Het zijn mensen waar het over gaat, geen blikken cola'

Colin Kok
Colin Kok, raadslid Progressief Wierden
Beeld: Twente FM

Elf ‘derdelanders’ zijn afgelopen week vanuit het Hervormd Dienstgebouw in Enter verplaatst naar de faciliteit aan de Sportlaan. “Er wordt met mensen geschoven, dat vinden we zorgelijk”, zegt raadslid Colin Kok van Progressief Wierden.

De fractie stelt over de gang van zaken dinsdagavond 5 september vragen tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied van de gemeente Wierden. Deze vergadering begint om 19.30 uur en is zowel fysiek als digitaal te volgen, respectievelijk in het gemeentehuis en via de website van de gemeente.

Studenten

Derdelanders zijn mensen die in Oekraïne verbleven toen Rusland Oekraïne binnenviel. Ook zij gingen op de vlucht. “Het gaat meestal om studenten die er studeerden. Zij krijgen een tijdelijk studentenvisum. Ze komen niet uit een Europees land en genieten dan niet het voordeel van het Europees stelsel”, legt Kok uit.

Verhuisd naar Sportlaan

De elf mensen in het Hervormd Dienstgebouw in Enter werden op 1 september verhuisd naar de accommodaties aan de Sportlaan. “De huurovereenkomst met het Dienstgebouw liep tot 4 september. De demissionaire staatssecretaris heeft gezegd dat de derdelanders tot half november in de opvang mogen blijven. Dan volgt de uitspraak van het hoger beroep, waarbij beslist wordt of derdelanders al dan niet in Nederland mogen blijven.”

“Er wordt meer naar de regeltjes gekeken dan naar de mensen”

Menselijker

Kok: “Voor deze mensen is het belangrijk dat ze een beetje zekerheid krijgen: waar ga ik naar toe, wat gaat er nu gebeuren. We vinden dat dat wel wat menselijker kan en mag in Wierden. Het zijn mensen waar het over gaat, en geen blikken cola. Nu is het zo dat er meer naar de regeltjes gekeken wordt dan naar de mensen.”

icon_main_info_white_glyph

Derdelanders

In Nederland zijn circa 4.660 zogenoemde derdelanders. Zij zijn gevlucht uit Oekraïne, maar komen uit andere landen. De meesten studeerden of werkten in Oekraïne. Zij krijgen in Nederland onder andere opvang en leefgeld op basis van de Europese Richtlijn tijdelijke bescherming.
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft op 2 september 2023 besloten de beëindiging van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor derdelanders op 4 september te bevriezen tot de Raad van State uitspraak doet in hoger beroep. Dit betekent dat derdelanders tot die tijd in Nederland mogen blijven en recht houden op de voorzieningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.