Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Vrije school verhuist en begint nieuw lesjaar in het eerste energieneutrale schoolgebouw van Enschede

Noorderkroon situatie na
Het oude onderkomen van Obs Stadsveld is afgelopen jaar helemaal opgeknapt.
Beeld: Gemeente Enschede

Qua uitstraling had basisschool De Noorderkroon niets te klagen in het karakteristieke pand aan de Olieslagweg in Twekkelerveld. Maar een schoolgebouw vraagt om meer dan een mooi uiterlijk. Woensdagochtend begonnen de leerlingen van de vrije school het nieuwe schooljaar in het voormalige onderkomen van Obs Stadsveld. Dat pand is het afgelopen jaar grondig verbouwd en is nu het eerste energieneutrale schoolgebouw van Enschede.

"Wij zijn enorm blij met die prachtige gebouw", aldus Brecht Drager, directeur van De Noorderkroon. Het gebouw aan de Elferinksweg heeft een nieuwe jas (isolerende schil) gekregen. "Wij zijn nu beter zichtbaar en we hebben geen energiekosten meer."

2,5 miljoen euro

De daken zijn vervangen en geïsoleerd. De installaties zijn vernieuwd. Er zijn warmtepompen geplaatst. En er liggen 225 zonnepanelen op het dak. Werkzaamheden die in het oude gebouw aan de Olieslagweg, hoe mooi dat ook is, niet of moeilijker zijn uit te voeren. Het in 1929 gerealiseerde pand, toen voor basisschool De Kosmos, staat namelijk op de monumentenlijst.

Anno 2023 zijn de eisen voor basisscholen veranderd. Behalve in energiemaatregelen is er op de nieuwe locatie aan de Elferinksweg ook geïnvesteerd in goede verlichting en in de luchtkwaliteit zodat kinderen zich prettig voelen en beter kunnen concentreren. De totale investering bedraagt 2,5 miljoen euro.

Moes- en pluktuin

Voor de leerlingen van De Noorderkroon is het nieuwe schooljaar in ieder geval feestelijk begonnen met het luiden van de Waldorf100-klok. De verplaatsbare klok wordt door vrije scholen in Nederland gebruikt bij speciale gelegenheden.

“We kijken hoe dit bevalt, en dan zou deze school wel eens hét voorbeeld kunnen zijn voor andere schoolgebouwen in onze gemeente die aan vernieuwing toe zijn”

En een nieuw energieneutraal gebouw is dat zeker, vindt directeur Brecht Drager. "Binnenkort gaan we aan de slag met het schoolplein. Daar gaan we onder meer veel groen aanplanten, een moes- en pluktuin aanleggen en een waterpomp plaatsen. Dan zijn we helemaal een milieuvriendelijke school."

Voorbeeld voor de rest

De gemeente Enschede is de belangrijkste geldschieter bij het (ver)bouwen en grondig renoveren van scholen. "Een goed gebouw is een voorwaarde voor goed onderwijs", aldus onderwijswethouder Harmjan Vedder. "We kijken hoe dit bevalt, en dan zou deze school wel eens hét voorbeeld kunnen zijn voor andere schoolgebouwen in onze gemeente die aan vernieuwing toe zijn."

Drie jaar geleden presenteerde de gemeente Enschede een nieuw huisvestingsplan voor het onderwijs in de stad. Zo'n 70 procent van de schoolgebouwen is meer dan 40 jaar oud en is aan vervanging toe. Daarvoor is jarenlang geen geld opzij gezet. Nu ligt er een investeringsplan van 420 miljoen euro, voor de komende dertig jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.