Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Oldenzaal wil bijna een miljoen uittrekken voor ontwikkelingsplan rond supermarkt Jumbo Kuipers

Jumbo Oldenzaal RTV Oost
Deze ingang van de Jumbo in Oldenzaal wordt vervangen door een nieuwe entree
Beeld: RTV Oost

Na jarenlang gesteggel tussen verschillende betrokken partijen lijkt er eindelijk wat voortgang te komen om de herinrichtingsplannen rondom supermarkt Kuipers, aan de Deken Scholtenstraat, uit te voeren. Het Oldenzaals college van B & W vraagt de gemeenteraad om daar 920.000 euro voor uit te trekken. Dit alles om de ‘leefbaarheid en veiligheid in de buurt te verbeteren’, aldus de plannen die de supermarkteigenaar samen met de buurt heeft opgesteld en nu in het ontwerpbestemmingsplan zijn verwerkt.

Probleem opgelost

Er worden 36 parkeerplaatsen gerealiseerd aan de Glindestraat waar 4 woningen werden gesloopt. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat enkele bewoners hun woning weigerden te verlaten nadat ze door de WBO werden verkocht aan de eigenaar van de Jumbo, Björn Kuipers. Door de vele auto’s van klanten in de buurt en bevoorradingsvrachtwagens zou het onveilig zijn. Met de nieuwe inrichting van de buurt en de extra parkeerplaatsen moet dit probleem zijn opgelost.

“De kosten die gemaakt worden voor de aanpassing aan de supermarkt worden gedragen door de eigenaar zelf.”

De Jumbo zelf ondergaat ook een verbouwing. De supermarkt beschikt nu over twee ingangen. Die aan de Deken Scholtenstraat gaat sluiten. Er komt een centrale ingang aan de Glindestraat. De aanliggende kapperszaak wordt inpandig, zodat de entree ook een nieuwe aanblik krijgt. Kosten van het hele project zijn dus bijna een miljoen euro.

Hiervan is € 593.000 al beschikbaar gesteld via het Gemeentelijk Rioleringsplan, de rest komt uit het fonds Stadsuitleg en een klein deel via subsidie van de provincie Overijssel. De kosten die gemaakt worden door aanpassingen aan de supermarkt, worden gedragen door de eigenaar zelf. Ook het laad- en loshof van het bedrijf wordt uitgebreid. De milieustraat op het terrein wordt verplaatst naar het nieuwe parkeerterrein aan de Glindestraat.

“We streven naar een mooi en veilig gebied rondom de supermarkt”

Daarnaast draagt de supermarkt ook financieel bij in de verfraaiing van het openbaar gebied. De wadi aan de oostkant van de winkel is aangekocht door de gemeente, waardoor ook aanpassingen komen aan riool en waterberging. De supermarkt zelf krijgt een pleintje met een ontmoetingsplek en zitgelegenheid. De auto is straks te gast in de buurt, waarbij fietsers en voetgangers voorrang hebben.

Wethouder Rob Christenhusz is tevreden over de stappen die zijn gezet. “Er ligt een integraal plan op tafel waarbij goed is gekeken naar de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Dit was voor ons en de Oldenzaalse raad een absolute voorwaarde. Samen met een vertegenwoordiging uit de buurt, Jumbo Kuipers en de architect zijn passende maatregelen in het plan opgenomen die uiteindelijk zorgen voor een mooi en veilig gebied rondom de supermarkt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.