Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Samenvoeging Almelose VMBO’s bekrachtigd met feestelijke opening Alma College

PHOTO 2023 09 11 09 29 24
Directeur Jan van der Meij (rechts) van het Het Alma College en wethouder Eugène van Mierlo hebben zojuist de officiele openingshandeling verricht.
Beeld: Alma College

Leerlingen van Het Noordik, Pius X College en het Erasmus gingen al een tijdje naar de samengevoegde VMBO school in het Erasmus met de nieuwe naam: Het Alma College. De verbouwing aan de Catharina van Renneslaan duurde alleen wat langer. Maar vrijdag werd er een klap op gegeven.

De bouwwereld staat al een tijdje zwaar onder druk door de stikstofproblematiek, krapte op de arbeidsmarkt en niet in de laatste plaats vanwege de sensationeel snel stijgende grondstofprijzen. En dat heeft ook zijn weerslag op de nieuwbouw van het Alma College gehad. De planning moest tussentijds een paar keer worden bijgesteld, maar niemand die je daar vrijdag nog over hoorde kniesoren toen directeur Jan van der Meij samen met wethouder Eugène van Mierlo de officiële openingshandeling verrichtte. "Dit is een heuglijk moment waar we met z’n allen stap voor stap naar toe hebben gewerkt. Het gevoel is er een van trots. Dat vooral.”

Minder leerlingen

En dat kan Van der Meij, die destijds als kwartiermaker van het project werd aangesteld, als geen ander weten. In 2017 werd het samenvoegen van de verschillende VMBO onderwijslocaties in Almelo onderwerp van gesprek. De demografische ontwikkelingen hadden immers verminderde leerlingenaantallen tot gevolg en die trend leek zich in de verschillende lange termijn prognoses nog wel even door te zetten. In 2019 werd het proces in gang gezet. "En in november 2021 was de eerste open dag van het Alma College”, blikte Van der Meij terug. "We zaten nog in het oude gebouw, maar docenten werkten al enige tijd samen en je zag de drie scholen toen langzaam maar zeker en op harmonieuze wijze in elkaar schuiven.”

“De vertraging met nog een jaar was best lastig”

Even slikken

De vervolgens vertraagde planning van de nieuwbouw had volgens Van der Meij geen gevolgen voor organisatorische voortgang van het Alma College. Ook niet toen bleek dat 1 augustus 2022 zelfs niet meer haalbaar bleek door genoemde externe factoren. "Het was aanvankelijk wel even slikken omdat we het liefst met de nieuwe school wilden starten in het nieuwe schoolgebouw. De voorbereidingen voor inhoudelijke samenwerking binnen het Alma College zijn steeds door kunnen gaan, ook omdat we tijdelijk met het uitgebreide aantal profielen naar het Sportpark konden uitwijken. De extra vertraging met een jaar was soms even lastig. We kunnen nu vaststellen dat we het hebben gered door er vooral samen de schouders onder te zetten.”

Duurzame huisvesting

De nieuwe school telt dit schooljaar zo’n 850 leerlingen met de keuze uit 8 profielen. In het bestaande pand, dat effectief 14000 vierkante meter telde, moesten alle leerprofielen worden ondergebracht zonder het vergroten van de omvang van het gebouw. Ook is een verduurzaming doorgevoerd met onder meer het reduceren van energieverbruik en hergebruik van materialen. "We kunnen met trots zeggen dat het Alma College duurzaam is gehuisvest.”

KLeurrijk

Om het traditioneel doorknippen van het lintje door de wethouder en schooldirecteur heen voltrok zich een verrassend en kleurrijk spektakel. "We zeggen een kleurrijke school te zijn en daar hoort een kleurrijke opening bij”, aldus Van der Meij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.