Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Feest der herkenning bij afscheidsavond vol verrassingen voor Wout Brama

Wout Brama heeft vrijdagavond officieel afscheid genomen van zijn leven als profvoetballer. Tijdens een feestelijke avond in De Grolsch Veste trok hij nog één keer het FC Twente-tenue aan en betrad het veld samen met de spelers waar hij zijn grootste successen mee behaalde en oud-teamgenoten waar hij in zijn carrière een speciale band mee heeft opgebouwd. Het werd een feest der herkenning.

Bryan Ruiz, Blaise Nkufo, Marc Janko, Kenneth Perez en Theo Janssen. Zomaar wat namen die vrijdagavond terugkeren naar De Grolsch Veste om nog één keer te schitteren. Ze zeggen allemaal hetzelfde: ze zijn hier voor Wout en voelen zich vereerd onderdeel uit te mogen maken van zijn afscheid.

Twee teams

Brama heeft voor de gelegenheid twee teams samengesteld: het kampioensteam uit 2010 (aangevuld met spelers die in 2011 de beker wonnen) en Wout's All Stars met spelers waarmee Brama in zijn carrière een bijzondere band heeft opgebouwd. Voor die ploeg komen o.a. Eljero Elia, Orlando Engelaar, Karim El Ahmadi, Peet Bijen én de de drie broers van Wout Brama in actie.

De teams staan onder leiding van Steve McClaren en Erik ten Hag (kampioensteam) en Fred Rutten, Jan van Staa en Rini Coolen (All Stars).

icon_main_info_white_glyph

Volledige selecties

Selectie FC Twente 2010 & 2011: Sander Boschker, Ronnie Stam, Douglas, Peter Wisgerhof, Dwight Tiendalli, Theo Janssen, Kenneth Perez, Bryan Ruiz, Miroslav Stoch, Blaise Nkufo, Jeroen Heubach, Cees Paauwe, Nicky Kuiper, Arnold Bruggink, Rasmus Bengtsson, Nacer Chadli, Bart Buysse, Denny Landzaat, Marc Janko, Wout Brama, Ola John.

Selectie Wout’s All Stars: Jeffrey de Lange, Nick Hengelman, Niels Wellenberg, Ramon Zomer, Patrick Gerritsen, Bram van Polen, Willem Janssen, Karim El Ahmadi, Orlando Engelaar, Eljero Elia, Peet Bijen, Jeroen van der Lely, Tim Breukers, Wout Brama, Thijs, Brama, Joost Brama, Bart Brama, Ricky van Wolfswinkel, Michel Vlap, Robin Pröpper.

Standbeeld

Nog voor de aftrap wordt Brama door de meer dan dertig supportersverenigingen van de club verrast met de boodschap dat hij vereeuwigd wordt voor De Grolsch Veste. Hij krijgt een standbeeld naast Blaise Nkufo en Sander Boschker.

20230612 WOUT BRAMA PORTRET FOTO JESSY SOEPENBERG
Lees ook
Na Nkufo en Boschker krijgt ook Wout Brama een eigen standbeeld bij de Grolsch Veste

Dan volgt er een grote sfeeractie aan de kant van Vak P. Een spandoek met de tekst: 'Obladi, oblada, Woutje Brama', verwijzend naar het spelerslied voor de middenvelder op de melodie van het gelijknamige nummer van The Beatles.

Theo's traptechniek en Heubach Hooligan

En dan moet er dus nog gevoetbald worden. Waar sommige spelers voorafgaand aan de wedstrijd nog openlijk hun twijfel uitspeken over de eigen fitheid, zijn er in het veld toch een aantal mooie acties te zien. Zo gaat Eljero Elia bijna als vanouds over de flanken, laat Theo Janssen zien nog altijd over zijn befaamde traptechniek te beschikken, krijgen de toeschouwers een ouderwets staaltje finesse van Bryan Ruiz voorgeschoteld en kleunt Jeroen "Heubach Hooligan" er als vanouds in.

Ook een mooi moment: als scheidsrechter Bas Nijhuis in de tweede helft een cadeautje weggeeft in de vorm van een strafschop na een overtreding van Douglas buiten het zestienmetergebied, is die laatste zichtbaar boos en wil hij het liefst meteen gewisseld worden.

Het zijn de ingrediënten van een prachtige voetbalavond waarbij De Grolsch Veste even terug lijkt te zijn gegaan in de tijd.

Prachtdoelpunt Ruiz en Brama scoort

De wedstrijd eindigt uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel door doelpunten in de eerste helft van Orlando Engelaar (All Stars) en Bryan Ruiz (kampioensteam). De gelijkmaker van Ruiz is een plaatje: hij tikt een fraaie bal van Theo Janssen achter het standbeen binnen.

Brama die in de eerste helft met de kampioensploeg mee heeft gedaan, speelt na rust bij zijn eigen samengestelde ploeg met favorieten. In die tweede helft brengt Nacer Chadli op aangeven van Nkufo de stand op 2-1. Maar het laatste wapenfeit is, hoe kan het ook anders, voor Brama zelf. Hij schiet de makkelijk gegeven strafschop, waar Douglas zijn ongenoegen zo over uit, feilloos binnen. Even later raakt hij ook nog de paal.

20230908 AFSCHEIDSWEDSTRIJD WOUT BRAMA ORANGE PICTURES
Beeld: Orange Pictures

En dan zit het er echt op voor de middenvelder die met recht een clubicoon van FC Twente genoemd mag worden. Nog één keer maakt hij onder luid gejuich een ronde over het veld langs alle tribunes. Maar niet voordat hij zelf ook nog een keer het woord heeft genomen. In een mooie speech bedankt hij zijn ouders, vrouw, verdere familie, oud-medespelers, medewerkers van de club en de supporters.

'Al worden we laatste...'

Een greep uit zijn toespraak:

"Na 18 jaar van mijn leven te hebben gewijd aan het prachtige spelletje voetbal, kan ik niet anders zeggen dan dat ik enorm dankbaar ben om op deze manier afscheid te kunnen nemen. Het is voor mij een enorme eer en een voorrecht om hier op het veld te staan en iedereen te kunnen bedanken. Ik hoor namelijk al de hele dag 'Wout bedankt', maar vanaf deze plek krijg ik mooi de kans om jullie allemaal te bedanken voor alles."

"Bedankt voor alles, tot ziens op de tribunes en onthoudt: Al worden we laatste of degraderen we, al spelen we bij de amateurs. Onze club blijft FC Twente en onze liefde verandert nooit…"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.