Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dorpsbleek Losser wordt, na exact 250 jaar, in oude glorie hersteld

De Bleek vanaf hoek Kopshovenweg
Dorpsbleek Losser vanaf hoek Kopshovenweg
Beeld: Gemeente Losser

De plannen voor de herinrichting van de oude Dorpsbleek in Losser liggen er, de vergunningen zijn binnen. Inwoners van de gemeente Losser kunnen maandagavond het definitieve ontwerp van de aloude bleek bekijken. Precies 250 jaar na de aanleg ervan wordt de bleek in 2024 gerenoveerd zodat deze weer jaren mee kan.

De Dorpsbleek is een Rijksmonument, één van de best bewaarde bleken in Nederland. Het bleekcomplex wordt gevormd door vier sloten, een aantal zogenaamde spoelbruggen en het bleekwachtershuisje. De dorpsgemeenschap in Losser legde in 1774 de bleek aan.

“Oorspronkelijk water er drie stroken water, later werden dat er vier. Daar gaan we bij dit ontwerp ook van uit”, vertelt projectleider Arend ten Barge. De bruggetjes liggen er nog, zij het wat haveloos. “Het bleekwachtershuisje was in de jaren zestig van vorige eeuw nagenoeg vervallen, stond op de planning voor sloop, maar werd aangekocht en helemaal gerenoveerd. Het staat er nog steeds.”

“Het probleem is dat de Dorpsbleek steeds droogvalt en daar gaan we maandagavond de oplossing van presenteren”

Rijksmonument

Ook de Dorpsbleek bleef bestaan, als Rijksmonument. “Het probleem is dat de Dorpsbleek steeds droogvalt en daar gaan we maandagavond de oplossing van presenteren”, zegt Ten Barge. Over de plannen voor de Dorpsbleek wil hij nu alleen kwijt dat er aan het uiterlijk van de bleek niet veel verandert.

Reconstructie Tuinstraat

Rond de bleek is al wel het een en ander gebeurd. De reconstructie van de Tuinstraat is klaar, de kabels en leidingen liggen er, er is een gescheiden riool aangelegd en een dubbele pijpleiding naar zwembad Brilmansdennen ligt er. De pijpleiding loopt onder Erve Kraesgenberg door.

40 kuub per uur

Dit is de pijpleiding die bedoeld is om het zwembad te verwarmen via warmtewisselaars. Het water zelf wordt niet gebruikt in het zwembad. Dit gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuivering wordt, nadat er warmte uitgehaald is voor verwarming van Zwembad Brilmansdennen, teruggevoerd naar de Dorpsbleek.
Zoals het er nu uitziet gaat dit om 40 kuub per uur. Hierdoor zal de Dorpsbleek niet meer droogvallen. Het overtollige water gaat van de Dorpsbleek naar de wadi die langs Wonen aan de Dinkel loopt en komt vervolgens in de Dinkel.

“De Tuinstraat is opnieuw ingericht en deze herfst planten we nieuw groen in de straat”, aldus Ten Barge.

Jubileumjaar

In eerste instantie zou dit project in het voorjaar van 2023 uitgevoerd worden. Dat wordt nu voorjaar 2024, en dat is toevalligerwijs een jubileumjaar voor de Dorpsbleek.
Ten Barge: “We hadden wel eerder gewild, maar we zijn afhankelijk van nutsbedrijven die de kabels en leidingen verleggen en door capaciteitsgebrek hebben we hier te maken met lange doorlooptijden.”

icon_main_info_white_glyph

Inloopavond

Wie meer wil weten over de herinrichting van de Dorpsbleek kan maandagavond 11 september terecht op de inloopbijeenkomst in ’t Lossers Hoes, Raadhuisplein 1 in Losser. Inlopen kan tussen 19.00 en 20.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.