Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hoe het is om een jaar lang vrijwillig opgesloten te zitten: Mirthe uit Almelo weet het

Mirthe Hazenberg (27) is weer op ‘vrije voeten’. “Het is superfijn om weer in de wijde wereld te zijn”, zegt de Almelose bij 1Twente Vandaag. Ze deed mee aan ‘Een Jaar Van Je Leven’. In het programma van SBS6 lieten veertig deelnemers zich opsluiten in een loods in Lelystad om kans te maken op een miljoen euro.

Van de veertig werd Hazenberg derde. In de halve finale greep ze nét naast de prijzenpot. In de loods waren de deelnemers compleet afgesloten van de buitenwereld. “We wisten helemaal niks. Zelfs het weer checken mocht niet”, zegt de deelneemster.

Poging tot wegpesten

Een jaar lang was Hazenberg weg van haar vrienden en familie om te strijden voor een miljoen euro. “Je moet wel echt het spel spelen, dat deed ik in het begin niet echt. Sommigen proberen je weg te pesten. Dat is ook een tactiek. Dat is bijna gelukt door Jeffrey. Hij kan provoceren en stoken.” In november stond Hazenberg op het punt van vertrekken uit de loods. “Toch wilde ik doorgaan.”

Een Jaar Van Je Leven

Veertig mensen sloten zich vorig jaar augustus vrijwillig op in een loods. 24 uur per dag waren er camera’s op ze gemikt, zoals bij Big Brother. “Het was alsof ik in de gevangenis zat zonder bezoek. Gelukkig niet met gevaarlijke mensen”, grapt Hazenberg. Door middel van eliminatieopdrachten verlieten de bewoners één voor één de loods.

267664781 4775835002439014 657323979019542640 n
Lees ook
‘Alsof ik in een gevangenis zat’: Mirthe uit Almelo derde bij ‘Een Jaar Van Je Leven’

'Ben ik echt op tv?'

Voor Hazenberg was het soms moeilijk te beseffen dat ze meedeed aan een televisieprogramma. “Ben ik wel echt op tv en kijken ze wel echt naar ons?” Een activiteit zoals lezen werd overigens niet gestimuleerd in de loods. “Ze wilden vooral dat we gingen praten. We mochten maximaal een blok van een uur reserveren per dag om te lezen. Dat snap ik wel, anders is het saaie tv.”

Wat te doen met een miljoen

Naarmate de tijd verstreek in de loods vielen steeds meer deelnemers af. “Bij de laatste tien begon ik te denken dat ik echt kans maakte.” Hazenberg begon te fantaseren over wat te doen met een miljoen euro. “Voor familie had ik een vakantiehuis in gedachten. Die zou ik dan ook verhuren aan toeristen. Daarnaast wil ik mijn ouders en zus helpen met hun hobby’s zoals schilderen en golfen.” Zichzelf zou ze trakteren op een nieuwe auto. “Bijna raak.”

Geen huur

Voordat Hazenberg de loods inging, woonde ze bij haar ouders, waardoor ze geen huur betaalde. “Wel had ik wat vaste lasten. Ik heb ervoor gekozen om die zelf door te betalen. Ik zou dan 25 procent van de prijzenpot moeten inleveren. Dan heb je zo twee ton meer.” Deelnemers die de vaste lasten lieten door betalen, kregen 45 procent minder van de pot volgens Mirthe. Van de miljoen die te winnen was, bleef 846.515 euro over, omdat het huishoudpotje van de loods aangevuld moest worden.

Nog een keer?

Eén van de eerste dingen die Hazenberg deed na vrijlating, was naar de sterrenwacht gaan in Lattrop. "Door de telescoop zag ik Jupiter en Saturnus. Ik zat weleens in de tuin van de loods en daar zat ik vaak naar de maan te kijken en daarover te fascineren. Je hebt verder niks in de loods.“ Of ze nog een keer mee zou doen? “Ik zou het niet weer doen. Ik zou wel met bondgenoten mee willen doen, want dat is maar een maand. Dat was beter geweest dan twaalf maanden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.