Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelose Anne trots op eigen prestaties tijdens EK schilderen: ‘Ik moest huilen van blijdschap’

12072023 anne eerdman 1
Anne Eerdman met de Medallion for Excellence
Beeld: ROC van Twente

Na meer dan 280 uur te hebben getraind was het vorige week eindelijk zover voor de Almelose Anne Eerdman: het EK schilderen in Gdańsk. De Almelose ging niet met goud naar huis maar dat was ook niet haar persoonlijke doel. Eerdman hoopte op de Medallion for Excellence en die won ze. “Ik voelde op dat moment zoveel emotie en opluchting.”

Eerdman studeert aan de schildersvakopleiding in Hengelo. In maart deed de Almelose mee aan het NK: Skills The Finals. Dat is een vakwedstrijd voor het (v)mbo en zo plaatste ze zich uiteindelijk voor het EK EuroSkills in Polen. Tijdens de vier dagen durende wedstrijd moest Eerdman laten zien wat ze in huis had tijdens de wedstrijd.

icon_main_info_white_glyph

EuroSkills

EuroSkills is het Europees Kampioenschap en het grootste evenement voor beroepsonderwijs in Europa. Van 5 t/m 9 september deden zo’n 600 mbo’ers onder de 25 jaar uit 32 landen mee aan EuroSkills.

De wedstrijd

Er werd veel van de Almelose gevraagd tijdens de wedstrijd. “Ik moest echt veel doen. Zo ging ik bijvoorbeeld behangen, een eigen decoratieve opdracht bedenken, normaal verven en een blackbox- opdracht”, vertelt Eerdman. De schilder is erg trots op hoe ze heeft gepresteerd en op de stukken die ze aangeleverd heeft. “Tijdens mijn eigen decoratieve opdracht heb ik de Neptunusfontein van Gdańsk geschilderd met daarin de Nederlandse vlag verwerkt.”

IMG 2949
De stukken gemaakt door Anne Eerdman, rechts haar Neptunusfontein
Beeld: WSNL

Achtste van de vijftien

Eerdman had niet de ambitie om te winnen. “De mensen die eerste, tweede en derde zijn geworden hadden ook echt heel erg hoog gescoord”, vertelt de Almelose. “Ik hoorde dat zij ook dik duizend uur hebben getraind, daar kan ik met mijn 280 uur trainen niet tegenop”, lacht ze. De schilders konden op hun stukken punten behalen en zo werd de winnaar bepaald. Eerdman behaalde de achtste plek van de vijftien. “Ik ben super trots op mezelf”, zegt ze blij.

“Ik had het niet verwacht maar ik had er wel op gehoopt”

Medallion for Excellence

De Almelose had haar hoop op de Medallion for Excellence gevestigd. Deze medaille is een bijzondere onderscheiding die laat zien dat je bovengemiddeld gescoord hebt. “Tijdens de prijsuitreiking zou er op een dia getoond worden wie deze medailles gewonnen hadden”, legt Eerdman uit. “Ik zat heel aandachtig te kijken of ik er tussen zou staan ja of nee.” En dat stond ze, want ineens verscheen de foto van de Almelose schilder op het scherm. “Ik voelde toen zoveel vreugde”, zegt ze trots. “Ik voelde op dat moment zoveel opluchting en emotie. Ik had het niet verwacht maar ik had er wel op gehoopt. Ik moest huilen van blijdschap.”

Op vakantie en examens

Eerdman vertelt dat ze alle ervaringen van het EK nog moet laten bezinken. “Ik ga vannacht lekker op vakantie, dus dan zal het langzaam allemaal wel een plekje gaan krijgen”, lacht ze. In oktober beginnen de schoolexamens voor de Almelose maar daar maakt ze zich niet druk om. “Ik denk dat ik het wel ga halen en daarna wil ik gewoon lekker aan het werk bij Wissink Schilders en Spuiters in Albergen, het bedrijf waar ik nu in leer ben.”

Schermafbeelding 2023 07 03 om 13 20 51
Lees ook
Anne uit Almelo plaatst zich voor het EK schilderen: ‘Ik moet 280 uur trainen’
IMG 3099
Anne Eerdman tijdens het EK
Beeld: WSNL
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.