Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wijkagent Gerrit-Jan over 'asielhotel' Albergen: "Angst wegnemen kan niet"

20230912 albergen
Beeld: RTV Oost / Coen Krukkert

Hij was op vakantie toen vorig jaar zomer bekend werd dat er in 'zijn' wijk in Albergen verplicht een asielzoekerscentrum zou komen. Wijkagent Gerrit-Jan Brinkman wist direct dat hij het er druk mee zou krijgen. "Het vraagt veel van de omwonenden, maar ook van collega's", blikt hij terug op afgelopen jaar.

Dinsdagavond 16 augustus 2022, even na zessen in de avond: staatssecretaris Van der Burg (Asiel) stuurt een brief naar de Tweede Kamer. Het document zet Albergen op de kop en veroorzaakt tot op de dag van vandaag verdeeldheid. In voormalig hotel 't Elshuys, net buiten Albergen, komt een asielzoekerscentrum.

Elke dienst naar het toekomstig azc

"Dat was heel bijzonder, toen ik dat in het buitenland hoorde", vertelt Brinkman. "Je zit daar dan en kan niets doen. Het was de start van een periode die veel vraagt van ons als politie en van de omwonenden."

Al snel na het nieuws ontstaan de eerste demonstraties. Heftige emoties bij omwonenden en zelfs een brandstichting bij het voormalig hotel. De wijkagent is dan de spin in het web. "Sindsdien rij ik elke dienst langs het toekomstig azc. Om te laten zien dat ik er ook echt voor de omwonenden ben. Maar ik stap ook geregeld uit de auto, om een praatje te maken met de mensen die in het pand bezig zijn en de omwonenden."

'Ik ben er helemaal kapot van'

Terwijl we met Gerrit-Jan Brinkman bij het pand staan, spreekt een omwonende hem aan. "Wat ben je hier aan het doen met die cameraploeg?", vraagt de vrouw. "Vind je het leuk om dit te laten zien? Je moet ook de nadelen vertellen!"

“Ik durfde dag en nacht naar Albergen in het donker, maar nu ben ik bang...”

Brinkman staat de vrouw bijna twintig minuten lang te woord. "Het maakt ook gewoon veel los bij de omwonenden, daar heb ik ook begrip voor", legt hij uit. "Het was hier ook gewoon een rustig hotelletje. Ineens krijg je als omwonende een groep asielzoekers om de hoek. Dat is, hoe je het ook bekijkt, toch iets anders."

De omwonende wordt inmiddels emotioneel tijdens haar gesprek met de wijkagent. "Ik ben er helemaal kapot van, een half jaar al. Ik slaap slecht, val alleen maar af en alleen maar omdat ik niet weet hoe het hier wordt."

20230912 brinkman
Beeld: RTV Oost

Brinkman luistert geduldig en probeert de vrouw rustig te krijgen. "Angst wegnemen? Dat kan ik niet", legt hij uit. "Angst is een slechte raadgever. Maar ik kan een luisterend oor bieden en we proberen afspraken te maken om ook goed contact te houden. Je merkt ook aan het einde van het gesprek dat ze iets rustiger wordt."

Bemiddelen, dat is misschien wel het toverwoord van elke wijkagent. Ook voor Gerrit-Jan is azc Albergen typisch zo'n casus. "Bemiddelen, bemiddelen, bemiddelen. Het werk van de wijkagent is niet anders. Ik probeer wederzijds begrip te creëren. Ik luister naar alle partijen: gemeente, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en omwonenden. Maar ik neem geen standpunt in."

Nu er nog geen bewoners in het toekomstig azc verblijven, kan Gerrit-Jan ook niet veel meer doen. "Als zij er straks wel zijn, ben ik ook van plan om een spreekuur te houden. Voor hen en de omwonenden. Als er dan meldingen zijn, zoals overlastmeldingen, moeten we dat als politie goed vastleggen. Ik wil regelen dat dit straks goed gaat."

icon_main_info_white_glyph

De Wijkpatrouille


De Wijkpatrouille is een programma van RTV Oost en is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.