Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Van laaggeletterd naar Almelose taalambassadeur: ‘Ik heb mij ervoor geschaamd’

230912 taalambassadeur martijn nieland
Taalambassadeur Martijn Nieland (links)
Beeld: Taalpunt Avedan

De Week van het Lezen en Schrijven is momenteel in volle gang. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan de laaggeletterdheid in Nederland. Zo opent Stichting Taalpunt de deuren van het nieuwe Digi- en Taalcafé in de Hogedoornschool in Almelo. Mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal kunnen hier op een laagdrempelige manier om hulp vragen.

Martijn Nieland is taalambassadeur bij Taalpunt en kampte vroeger met laaggeletterdheid. “Als leerling kwam ik niet makkelijk mee. In de buurt van school zat een kinderboerderij. Hier voerde ik liever de konijnen dan dat ik bezig was met lezen en schrijven.” Jaren later kreeg Nieland hulp en ronde een mbo-opleiding succesvol af. Nu helpt hij zelf mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal.

“Op een gegeven moment werd het zo erg dat ik mijn hypotheekakte ondertekende zonder deze te lezen”

Vaak bluffen

Na zijn schoolperiode ging de taalambassadeur aan het werk bij Twente Milieu. “Toen ik hier net begon was ik vaak aan het bluffen, omdat ik niet kon lezen moest ik via een omweg aan de juiste informatie komen. Wanneer ik een route reed en de TomTom niet kon lezen, vroeg ik mijn collega tactisch wat de kortste route was. Op deze manier wist ik waar ik heen moest rijden.” Niet alleen op werk belandde de chauffeur in moeilijke situaties. “Later werd het zo erg dat ik mijn hypotheekakte ondertekende zonder deze te lezen.”

Opleiding afgerond

Een collega vroeg aan hem of hij een functie op kantoor wilde. “Daarvoor moet je wel kunnen lezen en schrijven, antwoordde ik”, lacht Nieland, “Maar hierdoor werd mijn situatie bij anderen bekend en heeft zij ervoor gezorgd dat ik hulp kreeg.” Bij Taalpunt heeft een taalmaatje hem begeleid met het beheersen van de Nederlandse taal. Op zijn 42ste is Nieland begonnen aan een mbo-opleiding en heeft hij meerdere niveaus succesvol afgerond.

Eerlijk zijn

Volgens Nieland is het belangrijk om eerlijk te zijn. “Zolang je iets verzwijgt kunnen mensen je ook niet helpen.” Nu zet hij zich al een aantal jaar in voor mensen die kampen met laaggeletterdheid. “Als ik terugdenk kan ik om bepaalde situaties lachen, maar ik heb mij ervoor geschaamd.”

230913 digi en taal cafe
Het Digi- en Taalcafé
Beeld: Taalpunt Avedan

Digi- en Taalcafé

Om de week op maandagmiddag is het Digi- en Taalcafé in de Hogedoornschool geopend voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse moedertaal. “Je kunt gewoon binnenwandelen”, vertelt Jenny Bergsma, coördinator van Taalpunt. Twee taalcoaches kijken in het café met de mensen mee en geven tips over het schrijven van bijvoorbeeld een brief of een e-mail. “Het doel is om de drempel voor de mensen te verlagen om hulp te vragen. Zonder direct vast te zitten aan een traject met een taalmaatje.”

icon_main_info_white_glyph

Nieuwe vrijwilligers

Om de week, op maandagmiddag, is het Digi- en Taalcafé geopend van 13.00 uur tot 14.30 uur.

Vrijwilliger worden bij Taalkunde? Op 17 oktober start er een training voor nieuwe vrijwilligers. Aanmelden kan via [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.