Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

De Almelose rallyrijder Jeroen van Beugen zit dit jaar niet achter het stuur in de Hellendoorn Rally: 'Thuis is nu belangrijker'

PHOTO 2023 09 11 14 28 20
Jeroen van Beugen gaat 'Hellendoorn' van de andere kant bekijken. En dat heeft een reden.
Beeld: Gerben Slomp

Drie keer deed hij mee in Hellendoorn. Voor de 49-jarige Almeloër is het de rally der rally’s. ”Dit is echt de mooiste. Het is pas 6 jaar geleden dat ik met de rallysport ben begonnen. De keren ‘Hellendoorn’ springen er ver bovenuit. Het is misschien niet het meest ingewikkelde parcours, het is wel een schitterende wedstrijd om te rijden.” En voor de toeschouwer om van te genieten, verzekert Van Beugen. ”Helemaal nu de organisatie de drie dagen weer in ere heeft hersteld. Het begint vrijdag in het donker en dan is de startvolgorde voor zaterdag bekend. Voor het publiek is dat echt fantastisch.”

Diagnose

Op het moment dat Van Beugen in staat was een rallyauto aan te schaffen deed hij dat meteen. Daarmee kwam een jongensdroom uit. Bovendien vertoefde hij de afgelopen jaren veel in zijn huis in Spanje. Omdat het kon toen hij zijn bedrijf goed had verkocht. Maar er is iets veranderd. Van Beugen heeft z’n rallyaspiraties voor onbepaalde tijd geparkeerd. Plannen voor een nieuwe auto zijn opgeschort en hoppen naar zijn huis in Spanje is er niet meer bij. Nadat bij echtgenoot Frederike in 2020 de diagnose hersentumor werd gesteld, stond de wereld van het gezin met twee dochters volledig op z’n kop. “Mijn vrouw wilde geen gedoe en we kozen ervoor om door te gaan waar we waren gebleven. Maar op een gegeven moment hebben we ook de keuze gemaakt meer bij elkaar en met de kinderen te zijn. Naar omstandigheden gaat het momenteel goed, de toekomst is onzeker. Bovendien moet je in deze situatie niet in een rallyauto gaan zitten. Dat is niet handig.”

“We houden er een dure hobby op na, maar tegenwoordig tellen ze echt een pak geld voor een auto neer”

Kansloos

Maar als de Hellendoorn Rally voorbij komt, is Van Beugen van de partij. Komend weekend zit hij niet in de auto, maar gaat-ie samen met zijn vrouw als toeschouwer genieten van mooie sport. “Met een VIP arrangementje. Dat dan weer wel. Zitten we bovenop de wedstrijd.” Want Van Beugen komt niet voor het bier en de bitterballen. Hij komt kent de rijders; de toppers en de niet toppers. Mannen en vrouwen waarmee hij stevig duelleerde in z’n Mitsubishi Lancer Evo. Die staan ineens heel wat lager op de ranglijst, heeft hij opgemerkt. “In een paar maanden tijd is een nieuwe generatie opgestaan met nieuwe auto’s. Er staat een hele rits R5’en R3’en aan de start. Ook ik zou nu kansloos zijn geweest. En dat geldt voor meer rijders van mijn lichting. We houden er een dure hobby op na, maar tegenwoordig tellen ze echt een pak geld voor een auto neer.”

Dochter

Vroeg of laat zal Van Beugen weer achter het stuur kruipen. Bij zijn jongste dochter zit de rallysport in de genen en zij wil haar licentie halen. “We hebben afgesproken dat we op een goed moment samen in de rallyauto stappen. Dat moment gaat er komen. Honderd procent.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.