Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pilot voor ouderen in Losser: Spierkracht trainen om langer zelfstandigheid te behouden

Marian20 Oosterbroek
Marian Osterbroek, wethouder
Beeld: Twente FM

“We willen ouderen helpen zolang mogelijk hun zelfstandigheid te behouden en starten daarom met het aanbieden van de training ‘powerful ageing’. Oftewel: krachtig ouder worden”, zegt wethouder Marian Oosterbroek.

Tijdens deze training werken inwoners van 55 jaar of ouder samen met een fysiotherapeut aan het behouden én verbeteren van hun fysieke zelfredzaamheid. Zoals bijvoorbeeld voor het opstaan uit een stoel of zelf te koken.

“Zelfredzaamheid kunnen behouden is voor veel ouderen van grote waarde”

Wethouder Marian Oosterbroek: ‘Hoe moeilijk het is om steeds weer een stukje van je onafhankelijkheid te moeten inleveren, ervaar je pas als je er zelf mee te maken krijgt. Juist die zelfredzaamheid kunnen behouden is voor veel ouderen van grote waarde“, aldus de wethouder.

Powerful ageing

“Ervaringen van andere gemeenten leren dat door de inzet van de training ‘powerful ageing’ oudere inwoners vitaler worden. Zij krijgen hun onafhankelijkheid terug en kunnen meer zelf in en rondom het huis.”
Als voorbeelden noemt ze traplopen, opstaan uit de stoel, boodschappen doen of huishoudelijke taken. “Maar ook de leuke dingen zoals wandelen of een hobby als tuinieren.”

De wethouder benadrukt dat de trainingen ook een mooi moment om andere mensen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.

Fysieke zelfredzaamheid

Volgens integraal consulent Mirel Goselink is deze nieuwe pilot een andere manier van naar de hulpvraag van inwoners kijken. “Ons ondersteuningsaanbod is op dit moment vooral zo ingericht dat we compenseren wat een inwoner niet meer kan. Ben je minder mobiel, dan komt er bijvoorbeeld een scootmobiel. Inwoners kunnen langer thuis blijven wonen, maar wel met inzet van hulpmiddelen. Met deze nieuwe pilot werken we juist aan de fysieke zelfredzaamheid van inwoners.”

Voor wie?

Deze training is voor inwoners van 55 jaar en ouder die zich melden bij de gemeente omdat ze moeite hebben om de huishoudelijke taken gedaan te krijgen. “Samen met de inwoner gaan we kijken of het mogelijk is om de training ‘powerful ageing’ in zetten voor de desbetreffende hulpvraag”, geeft Oosterbroek aan.

icon_main_info_white_glyph

Powerful Ageing

Powerful Ageing is ontwikkeld voor mensen van 55 jaar en ouder vanuit de sportfysiotherapie.
De training powerful ageing van 14 weken bestaat uit een trainingsprogramma van 40 tot 50 minuten in kleine groepjes van 6 tot 8 personen. Dit is twee keer per week bij de lokale fysiotherapiepraktijk. Na die 14 weken volgt een zogenoemd ‘borgingsjaar’ waarin de nieuwe vaardigheden echt onderdeel van het dagelijks leven worden. Vervolgens kan de borging verlengd worden met nóg een jaar voor verdere training en coaching van de inwoner.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.