Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Wonen tussen textielbedrijven: zo kan de toekomst van dit Enschedese industrieterrein eruit zien

Er wordt op dit moment volop in grond gehandeld op bedrijventerrein Rigtersbleek in Enschede. Dus dit is volgens adviseurs hét moment voor de gemeente om toekomstplannen voor het ietwat verouderde industrieterrein kan maken. En een kansrijke denkrichting is al gegeven: combineer de maakindustrie met het toevoegen van woningen in het gebied.

Het Rotterdamse bureau We Love The City is door de gemeente in de arm genomen om een toekomstbeeld te schetsen voor het bedrijventerrein dat pal aan het spoor ligt. Eerder maakte het stadontwikkelingsbedrijf al een wijkplan voor Twekkelerveld. We Love The City is gespecialiseerd in het leefbaar maken van 'kansarme' buurten, door gebruik te maken van wat er al is. En op Rigtersbleek is dat het textielverleden.

Thuishaven voor vakmensen

Neem de voormalige Spinnerij Oosterveld of de fabriekspanden van Rigtersbleek; het industrieterrein ademt de Enschedese textielgeschiedenis. En directeur Andries Geerse van We Love The City vindt dat de stad daar best wat trotser op mag zijn. In zijn presentatie, voor het zomerreces in de stadsdeelcommissie Noord, praatte de Rotterdamer in ieder geval niet met meel in de mond: "G-Star heeft nu een pand aan de Ring in Amsterdam, maar dat had natuurlijk in Enschede moeten staan."

Thumb Spoorzones
Lees ook
Enschede en Hengelo gaan de boer op met hun stationsgebieden: 'We moeten trotser zijn op onszelf'

De maakindustrie is niet verdwenen uit Enschede. Ook in de textielsector ontstaan er allerlei nieuwe en moderne bedrijven. Volgens We Love The City zouden dit soort bedrijven perfect kunnen landen op Rigtersbleek, om ook vakmensen voor de stad te behouden. De tijd is volgens het bureau rijp, omdat er veel eigenaarswisselingen zijn. Het oude pand van tuinmeubelmaker Hartman zou bijvoorbeeld in bezit zijn een particulier die het wil herontwikkelen.

Wonen bij bedrijvenpark

Een belangrijke toevoeging aan het gebied Rigtersbleek zouden woningen zijn. In de taal van stedenbouwkundigen wordt dit wonen op bedrijventerreinen 'gemengde functies' genoemd. Op dit moment zijn er hindercirkels die woningbouw beperken, maar volgens We Love The City zijn er bedrijven die aan een verhuizing denken en daardoor de bouw van huizen mogelijk maken.

De Goolkatenweg zou een belangrijke as in de nieuwe woon- en werkwijk kunnen worden. Andries Geerse liet voor de zomer doorschemeren dat hij kansen ziet, om een natuurlijke verbinding te leggen tussen het Van Heekpark en het Volkspark. "Mijn persoonlijke droom is dat ik een tunneltje ga bouwen in het talud van de spoorlijn."

Visie niet vrijgegeven

1Twente heeft het visiedocument, dat op 6 juni in een openbare vergadering aan stadsdeelcommissieleden is gepresenteerd, opgevraagd. Maar de gemeente Enschede wil het niet beschikbaar stellen. "Feitelijk is dit namelijk de conceptversie van de visie, waar we op dit moment de laatste hand aan leggen", aldus een gemeentewoordvoerder. "Er zullen nog de nodige aanpassingen volgen en we zijn bang dat dit zijn eigen leven kan gaan leiden."

De verwachting is dat er in oktober een definitieve visie ligt. Die wordt door het college vastgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.