Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Solar Team Twente geland in Australië voor WK: ‘Het is bijzonder in een andere wereld te zijn’

Het Solar Team Twente vertrok afgelopen maandag naar Australië. Negentien teamleden maakten de lange vlucht. Vijftien vlogen naar Darwin zijn gevlogen, de overige leden zetten koers richting Adelaide. Het team is anderhalve maand van tevoren aanwezig om zich voor te bereiden op de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneauto's. Het WK voor zonneauto's zal verreden worden van 22 oktober tot 27 oktober.

De vijftien leden die zich momenteel in Darwin bevinden, hebben zich inmiddels gevestigd in een hostel. "De vlucht was heel intens. Het team heeft tot het laatste moment in Nederland doorgewerkt, dus dan voel je zo'n vlucht wel," aldus Daan van Haren, woordvoerder van het Solar Team Twente. De auto is nu ook aangekomen in Australië en arriveert volgende week bij het team in Darwin. "We zijn blij verrast dat de auto de keuring in één keer heeft doorstaan. Die is momenteel onderweg van Adelaide naar Darwin."

Adelaide

Vier teamleden reisden door naar Adelaide, een grote stad in het zuiden van Australië. Hier regelen ze de auto's die later in het konvooi voor het zonneteam uit zullen rijden. Tijdens de reis naar Darwin voert dit viertal de 'trip-up' uit, waarbij ze stoppen bij de controleposten die de zonneauto passeert. Nu ze ruim van tevoren aankomen, is er genoeg tijd om de strategie te bedenken voor deze verplichte pauzes.

Vliegveld Solar Team Twente 1 Solar Team Twente
Het team tijdens het afscheid op vliegveld Schiphol
Beeld: Solar Team Twente

Voorbereidingen

Het grootste deel van het team heeft de eerste dagen in Australië goed doorgebracht. "We kijken onze ogen uit in Darwin. Het is bijzonder om in een andere wereld te zijn.” Het team zit echter niet stil. "Onze coureurs zijn al druk bezig met trainen. Ze zwemmen en lopen hard. Verder zijn wij alles aan het voorbereiden om volgende week te schitteren wanneer het team volle dagen gaat draaien.".

Universiteit Darwin

Solar Team Twente kan tijdens zijn verblijf gebruikmaken van een locatie op de universiteit van Darwin. "Toen we aankwamen, bleek er een termietenplaag te zijn geweest bij de tenten en andere spullen. Alles moest worden weggegooid, maar gelukkig hebben we alles snel kunnen vervangen." In de universiteit leggen ze de laatste hand aan de zonneauto.

Darwin groepsfoto Solar Team Twente
Het Solar Team Twente tijdens hun tussenstop in Bali
Beeld: Solar Team Twente

World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge is ‘s werelds grootste race met zonneauto's, die iedere twee jaar plaatsheeft in Australië. Aan de start in Darwin staan doorgaans zo’n 50 teams die uitkomen in drie klassen. Solar Team Twente komt uit in de Challenger Class, vergelijkbaar met de hoogste klasse van het autoracen de Formule 1. Het doel is om na 3.000 kilometer op alleen zonne-energie als eerste de finish te passeren in Adelaide. De Tukkers wonen de race nog nooit, maar waren een paar keer erg dichtbij.

Groepsfoto Solar Team Twente Solar Team Twente
Het Solar Team Twente op Schiphol voor hun vertrek naar Australië
Beeld: Solar Team Twente
Solar Team Twente op vliegveld Lelysstad 1 Twente
Lees ook
Solar Team Twente heeft laatste tests op vliegveld Lelystad voordat reis naar Australië begint
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.