Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Met sop en sponzen in de weer: Enschedese basisschoolkinderen verzamelen geld voor slachtoffers aardbeving Marokko

De muziek staat aan, de koekjes zijn gebakken, tuinslangen zijn aangesloten en sponzen liggen gereed. Leerlingen van groep 7/8 van openbare basisschool De Broekheurne aan De Posten begeleiden auto’s hun zelfgeorganiseerde wasstraat in. Er wordt flink wat afgewassen op vrijdagmiddag. En het opgehaalde geld? Dat gaat naar het – door aardbevingen getroffen – rampgebied in Marokko.

Op OBS De Broekheurne zitten veel kinderen met een Marokkaanse afkomst. “Je merkt dat ze erg betrokken zijn bij het land en ik zie dat zo’n grote ramp iets met ze doet”, aldus leerkracht Nordin van der Weide. Hij is trots op hoe ze dit samen organiseren in zo’n korte tijd. “Het is mooi dat we op deze manier een steentje bijdragen. Sommige kinderen hebben daar nog familie wonen en die maken zich zorgen om hen.”

Helpende hand

Naast de leerlingen helpen ook hun ouders en leerkrachten een handje mee. Iedereen wil iets doen voor de slachtoffers van de aardbevingen. Leerkrachten houden de boel op orde, leggen uit hoe je het beste een auto kan wassen en staan zelf ook met een spons in hun handen. Enthousiaste moeders staan klaar met zelfgemaakte Marokkaanse thee en koekjes, die tegen een kleine donatie zijn te verkrijgen. “En veel ouders verspreidden de afgelopen dagen flyers door de buurt ter aankondiging”, licht Van der Weide toe.

20230915 INZAMELINGSACTIE CARWASH STILL02
Beeld: 1Twente / Gabriele Righetti

‘Wie goed doet, goed ontmoet’

“De carwash is niet zomaar een middagje vrij van schoollessen. We hebben er een heel leerthema omheen gebouwd”, vertelt de leerkracht. “We leren de kinderen de theorie achter aardbevingen. Waardoor ze ontstaan en wat de schaal van Richter is, maar bijvoorbeeld ook het helpen van de medemens.” Een levensles die Van der Weide daarnaast de kinderen leert is de bekende Nederlandse uitdrukking: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’

Goede doel

In anderhalf uur tijd halen de leerlingen 455 euro op met het autowassen. Per auto wordt minimaal vijf euro gevraagd, maar ze krijgen ook grotere donaties. “Er was net iemand die zelfs tien euro betaalde!”, vertelt een leerling fanatiek. “We kregen ook geld van een chauffeur die even stopte, maar geen wasbeurt wilde.”

Naast de zelfgemaakt wasstraat verzamelt groep 7/8 statiegeldflessen, een actie die ze wel vaker doen op de school. Volgende week worden de flessen ingeleverd en ook dat bedrag wordt aan het goede doel geschonken. De kinderen willen dat hun actie verschil maakt. “Ik hoop dat ze goede medicijnen kunnen kopen of dat ze huizen kunnen bouwen”, zegt één van leerlingen. “Het is fijn dat we ons als school daarvoor inzetten", vult een andere leerling aan.

20230915 INZAMELINGSACTIE CARWASH STILL 01
Groep 7/8 met hun zelfgemaakte reclameborden
Beeld: 1Twente / Gabriele Righetti
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.