Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Lay uit Hengelo en Luuk uit Borne maken koken en eten leuk voor kinderen

Kinderen en gezond eten. Da's vaak een lastige combinatie. Lay Staal uit Hengelo, moeder van drie meiden van 5, 12 en 15 jaar, weet het uit eigen ervaring. Met een al eerder bedacht spel en een onlangs uitgekomen boek zorgt ze dat kinderen koken en eten niet langer zien als een verplicht nummer, maar als een leuke, verbindende bezigheid.

Kletspot

Lay legt uit: "Het begon allemaal in coronatijd. De twee oudste kinden verveelden zich en we zijn samen gaan koken. Ik bedacht het Kookspel, een soort 'Kletspot mét koken', vol met leuke vragen, opdrachten en kindvriendelijke recepten, afkomstig uit 12 verschillende landen. Aan de hand daarvan leerden de meiden koken en tijdens het eten spraken we over onderwerpen uit die pot."

Het spel kwam extra goed van pas, omdat Lay in die periode haar nieuwe vriend Wouter leerde kennen. "Door de gesprekken die we voerden tijdens het koken en samen eten vond hij heel snel een plekje in ons gezin."

“Luuk zit vol creatieve ideeën en is erg getalenteerd. Door zijn tekeningen komen Muis, Hond en Konijn tot leven.”

Voorlezen

En nu, zo’n drie jaar na het Kookspel, is er het boek ‘Muis, Hond en Konijn gaan naar Italië’. Waarom een boek? “Ik wilde iets nieuws. Dit is vooral ook voor kinderen die nog niet kunnen koken. Je leest het samen met je kind en bedenkt: wat heb je nodig, waar haal je de ingrediënten, hoe maak je er iets lekkers van? En daarbij nodigt het ook uit om dingen te doen: van samen naar de winkel, groente snijden en de tafel dekken tot afruimen en afwassen. Ik lees mijn jongste van 5 al maanden voor uit het boek.” Ze lacht: “Zelfs toen het alleen nog maar bestond als digitaal bestand. Dan zat bij haar op bed voor te lezen vanaf mijn telefoon. Zelfs zonder plaatjes werkte het.”

Oproep

Die plaatjes zijn van de hand van de 21-jarige Luuk Bruggink uit Borne. Hij vertelt: “Ik teken al mijn hele leven. Door school was het de afgelopen jaren wat minder, maar toen een kameraad mij wees op de oproep van Lay heb ik contact gezocht met haar.” Lay: “Luuks stijl sprak me direct aan. Hij zit vol creatieve ideeën en is erg getalenteerd. Door zijn tekeningen komen Muis, Hond en Konijn tot leven.”

icon_main_info_white_glyph

Waar zijn boek en spel te koop?

Het boek wordt uitgegeven door Boekscout en is vanaf 8 september verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis in Hengelo en via de website hetkookspel.nl. Daar is ook het Kookspel te bestellen.

Tweede boek

Een paar dagen geleden was de boekpresentatie. De exemplaren vlogen de deur uit. Luuk was nog niet bekomen van alle hectiek en de complimenten of Lay vertelde al dat het tweede boek al voor de helft klaar was. Of hij daarvoor ook de tekeningen wilde maken? Luuk lacht: “Ik ben nogal druk met andere dingen, dus ik moet echt even zien hoe ik daar tijd voor kan maken, maar dat komt vast goed. Ik kan het er niet even tussendoor doen. Ik ben nogal perfectionistisch, dus er gaat sowieso veel tijd inzitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.