Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Tafels zijn al gedekt: in Almelo opent restaurantketen deze week eerste vestiging van Twente

PXL 20230918 124542719
Thomas en Patrick Boerkamp voor hun nieuwe restaurant
Beeld: Inger Bosman

Almelo is deze week een eetgelegenheid rijker: broers Patrick (35) en Thomas Boerkamp (36) uit Borne openen deze week hun eerste, eigen restaurant. Ze zijn franchisenemer van de restaurantketen ‘Heinde’. Het wordt de eerste vestiging van Twente. Na drie maanden van verbouwen, gaat het restaurant aanstaande donderdag open.

Aan de Haven Noordzijde waar eerst Dock 19 zat, zijn de tafels alvast gedekt voor de tiende vestiging van Heinde. Of het een droom was om een restaurant te beginnen voor de twee heren? “Eigenlijk zijn we te nuchter om te dromen”, zegt Thomas. “Het is weer een nieuwe uitdaging.” De gebroeders Boerkamp hebben beide al een recreatieve zaak in Enschede: Thomas heeft Bounce Valley en Patrick heeft Monkeytown.

Tapas formule

Het concept van het restaurant bestaat uit allerlei kleine gerechtjes. “Het is een soort tapas, maar dan van de hele wereld”, zegt Patrick. Voor een vast bedrag kunnen gasten de hele avond kleine hapjes bestellen zoals Japanse hotpot, kleine cheesburgertjes of bruschetta. Het drinken zit bij de prijs in. Het kost 37,50 euro per persoon. In het weekend is het duurder: dan kost het 42,50 euro. De ervaring van de dinerende gasten staat voorop: “Het moet een avondvullend programma zijn”, zegt Thomas. “Na twee uur gaan we mensen echt niet het restaurant uitsturen.” Heinde serveert alleen diner uit, lunchen gaat niet mogelijk zijn.

Boot erbij

Bij het pand huren de twee exploitanten ook de boot die tegenover het restaurant op de Waterboulevard ligt. Of de broers er een terras van maken, is nog niet duidelijk: “Het is nogal een afstand vanaf de keuken naar de boot. De kans bestaat dat de gerechten dan koud zijn tegen de tijd dat het bij tafel aankomt”, geeft Patrick aan. Andere ideeën voor een bestemming voor de boot, horen de gebroeders Boerkamp graag.

PXL 20230918 130609485
De boot die voor het restaurant ligt op de Waterboulevard
Beeld: Inger Bosman

Training als chef-kok

De broers steken graag de handen uit de mouwen: Thomas gaat aan de voorkant de gasten in de watten leggen en Patrick gaat zelf in de keuken staan. Hij heeft vaak meegedraaid in andere keukens van Heinde om ervaring op te doen. Hij gaat deze week voor het eerst zelf de keuken aansturen. Dat is ook een keuze die de broers hebben gemaakt om kosten te drukken. “Een chef-kok inhuren kost wel wat. Bovendien is het momenteel moeilijk om een goede kok te vinden”, zegt Patrick.

Speed-eet

Het personeel is voor het grootste gedeelte al aangenomen. “Voor in de keuken en in de bediening zoeken we altijd wel mensen”, geeft Thomas aan. Een tijdje geleden hadden de ondernemers op een innovatieve manier personeel geworven: een ‘speed-eet’ selectie. Sollicitanten konden vrij inlopen en kregen bij het gesprek gerechtjes om alvast te proeven. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: vijf á zes medewerkers zijn die dag aangenomen.

'Corona had goede timing'

Eigenlijk wilden de twee ondernemers al drie jaar geleden een restaurant opstarten. “Corona had een goede timing”, zegt Thomas. Vlak voordat ze in een ander pand dat ze op het oog hadden wilden beginnen, moesten horecazaken de deuren sluiten door de pandemie. Zodoende ging het plan in de ijskast tot aan juni dit jaar. De huur werd overgenomen van het restaurant Dock 19 en de verbouwing kon beginnen.

Eerste Heinde

Wie nog niet van Heinde heeft gehoord, heeft misschien wel eens van ‘Heinde & Ver’ gehoord. De keten heeft onlangs de naam veranderd en de vestiging in Almelo is de eerste die onder de naam Heinde opereert. Het groene interieur is niet de keuze van de twee broers, maar onderdeel van de uitstraling van de keten. Desondanks zijn de eigenaren er blij mee: “Als we het niet mooi hadden gevonden, hadden we dat zeker gezegd”, verzekert Thomas.

Opening

Of het een feestelijke opening wordt? “We gaan gewoon open om 17.00 zoals normaal”, zegt Patrick Boerkamp. Er zijn nog plekken over om te reserveren op donderdag. Vanaf dan is Heinde elke dag van de week geopend vanaf 17.00.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.