Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede moet veiliger, politie mag weer preventief fouilleren in de stad

20230920 Preventief fouilleren politie Enschede Foto RTV Oost
Beeld: RTV Oost

Bezoekers van de Enschedese binnenstad moeten zich altijd veilig voelen. Om die reden is gemeente Enschede van plan het preventief fouilleren van mensen weer toe te staan. De politie heeft hierom gevraagd omdat bij gerichte fouilleeracties dit jaar wapens zijn gevonden bij jongeren. Gemeente Enschede denkt dat het goed is om even weer het signaal af te geven dat het dragen van wapens in de stad 'niet normaal' is.

Burgemeester Roelof Bleker van Enschede is er veel aan gelegen om de stad veiliger te maken. Hij heeft gisteren daarover overleg gehad met justitie en politie, het zogenoemde Driehoeksoverleg.

Wens van politie

Gesproken is over de herinvoering van het preventief fouilleren. Dat betekent dat de politie zonder directe aanleiding over mag gaan tot het fouilleren van mensen in een afgebakend gebied, bijvoorbeeld in de binnenstad of de omgeving van een voetbalstadion. "De politie wil dat graag," zegt Bleker tegen RTV Oost.

"We hebben het een aantal jaren niet gedaan. Afgelopen voorjaar hebben we het bij gelegenheid wel een keer tijdelijk ingesteld. En wat bleek, ook tot mijn verrassing, is dat mensen het heel erg waarderen dat er gefouilleerd wordt. Mensen zeiden 'wat goed, hier voel ik me veiliger door'."

Messen gevonden

Er zijn toen bij het tijdelijk fouilleren enkele messen gevonden. "Het is ook een beetje opvoeding dat jongeren die een paar jaar corona achter de rug hebben, en nu de stad ingaan, niet denken dat het normaal is om een mes bij je te steken."

Hij kan melden dat besloten is om het preventief fouilleren voor de binnenstad in te voeren. "Dat wil niet zeggen dat we dat altijd blijven doen. Maar we geven dat signaal van heropvoeden, dus geen wapens bij je dragen, graag nog een keer af. Dus dat preventief fouilleren gaan we de komende weken of maanden zeker doen."

“Jongeren die een paar jaar corona achter de rug hebben en nu de stad ingaan, moeten niet denken dat het normaal is om een mes bij je te steken”

Er bestaat wat huiver dat bij een mogelijkheid tot preventief fouilleren de politie selectief te werk gaat. Dus dat acties bijvoorbeeld speciaal gericht zijn op bepaalde bevolkingsgroepen, en dat andere voorbijgangers juist helemaal niet gecontroleerd worden. Dat kan tot wrevel en discussies over discriminatie leiden.

Niet bang voor

Burgemeester Bleker beaamt dat: "Het is wel eens gebeurd dat dit problemen geeft en in Amsterdam bijvoorbeeld beginnen ze er om die reden ook niet meer aan. Maar dat is in Enschede niet aan de hand. Daar is de politie ook alert op. Hoeven we niet bang voor te zijn. We houden het in de gaten. Dit is van het voorjaar ook goed gegaan."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.