Verkeer
Stuur appje
Zoek

Militaire ‘buddies’ oefenen twee dagen lang door bossen rondom Vasse, Mander en Hezingen

22092023 Millitaire basisoefefening vasse mander Hezingen
De militaire basisvaardigheden van vorig jaar
Beeld: H. Spijker

Misschien heb je ze al wel zien lopen, tweetallige militairen in de omgeving van Vasse, Mander en Hezingen. Twee dagen lang zijn ze bezig met het beoefenen van de basisvaardigheden binnen de Defensie. “Aan de militaire basisvaardigheden moet iedere militair voldoen”, legt sergeant-majoor Haakon Spijker uit.

Als ‘buddies’ vertrekken ze vanaf het defensiecomplex in Enschede. Tijdens deze oefening krijgen de tweetallen meerdere opdrachten die ze moeten uitvoeren. “Eén van de opdrachten is het navigeren met kaart en kompas”, vertelt de sergeant-majoor.

Overnachting

De militairen trekken door de bossen rondom Vasse, Mander en Hezingen. De overnachting vindt plaats op een camping in Hezingen. Ook het opzetten van een schuilplek behoort tot één van de oefeningen binnen de militaire basisvaardigheden. “We willen de situatie zo goed mogelijk nabootsen voor de mannen, daarom doen we het buiten de kazerne”, licht Spijker toe.

“De vaardigheden worden na de oefeningen militair beoordeeld”

Ieder jaar worden deze vaardigheden opnieuw beoefend, hier wordt de basistheorie in de praktijk gebracht. “De vaardigheden worden na de oefeningen militair beoordeeld", benoemt de sergeant-majoor. Bewoners hebben volgens Spijker geen last van de oefening. “Zij kunnen hooguit militairen zien lopen.”

icon_main_info_white_glyph

Schaderegeling

Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade zijn ontstaan door deze militaire oefening, dan kunnen de mensen schade indienen. Zo meldt de gemeente Tubbergen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.