Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschedese kunstenaar vertoont smakeloze Tinderfoto's tijdens expositie in Hengelo

De Enschedese kunstenaar Yolande Willink verzamelde de afgelopen vier jaar 1.400 bizarre profielfoto's van mannen op Tinder. Mannen met jodensterren, extreem grote piemels, met een luier om... je kunt het zo gek niet bedenken. Die foto's exposeerde ze onlangs in Hengelo onder de titel 'My Tinder Project' en eind oktober gaat ze op herhaling in Eindhoven. "Toen ik ermee begon, dacht ik: is dit mannenhumor?"

Dutch Design Week

Het is in elk geval niet háár soort humor. Ze wil de beelden tonen, omdat ze het belangrijk vindt dat mensen zien waartoe andere mensen, in dit geval mannen, in staat zijn. "Daarom ben ik ook ingegaan op de uitnodiging van het Eindhovense festival Manifestations, onderdeel van de Dutch Design Week. Daar ga ik de foto's van 21 tot 29 oktober vertonen in een oude fabriekshal."

De expositie begin september in kunstwerkplaats De Möllerwerf in Hengelo trok tientallen nieuwsgierige bezoekers. Ze sloegen de afbeeldingen gade met een mix van verbazing en afgrijzen, vertelt Willink: "Deze kant van Tinder was niet bij iedereen bekend. Ik sprak een stel dat elkaar via deze datingapp had leren kennen. Tinder is dus echt niet alleen iets voor perverselingen."

“Als je op Facebook een plaatje van een blote borst post, wordt ie direct verwijderd, maar op Tinder kan alles.”

Relatie uit

Zelf was Willink ook enige tijd actief op de datingapp, vertelt ze: "Dat was toen mijn relatie net uit was. Maar de mannen die ik daar trof, waren nou niet bepaald mijn types. Ik heb er ook geen nieuwe relatie aan over gehouden en inmiddels ben ik van Tinder af."

De plaatjes die ze zag, raakten wél een snaar bij de kunstenaar in haar: "Ik ben een verzamelaar en voor ik het wist had ik honderden van die profielen opgeslagen. Plaatjes die vrijwel allemaal of vrouwonvriendelijk of seksistisch of racistisch zijn of dat allemaal tegelijk. Maar in elk geval zijn ze stuk voor stuk erg smakeloos."

Seks

Ze heeft nog wel overwogen om de mannen achter de profielen te vragen naar het waarom van hun foto's: "Maar ik vroeg me al snel af of ik die antwoorden echt wilde horen en of mannen daar überhaupt eerlijk over zijn. Uit de profielen maak ik wel op dat 80% uitsluitend uit is op seks en niet op een duurzame relatie. Daarbij wens ik ze alle succes, haha."

icon_main_info_white_glyph

Cultuurpodium Hengelo

Zondag 24 september is Willink te gast bij Cultuurpodium Hengelo in de schouwburg aan de Beursstaat. Ze neemt een aantal foto's mee en geeft daarbij uitleg. Aanvang: 15.00 uur. Entree: gratis.

Vrouwen

Volgens Willink maken vrouwen andersoortige profielen aan op Tinder: "Dit soort wansmaak zie je echt alleen bij bepaalde mannen. Vrouwen staan er hooguit op met een glas wijn in de hand of een uitnodigend decolleté, maar daar blijft het dan wel bij. Zij zijn eerder uit op een relatie in plaats van snelle seks."

Blote borst

Het verbaast de Enschedese dat er kennelijk geen enkele vorm van moderatie op deze profielen wordt toegepast. "Als je op Facebook een plaatje van een blote borst post, wordt ie direct verwijderd, maar op Tinder kan alles."

My Daily Self

Willink is ondertussen weer met andere dingen bezig, onder meer met de zelfportrettenserie 'My Daily Self'. "Fotografie is mijn medium. Tijdens de coronalockdown ben ik begonnen met zelfportretten, maar door een burn-out is dat allemaal op een lager pitje gekomen. Dat wil ik nu weer oppakken."

230922 Yolande Willink Ernst Bergboer
Uit de profielen maak ik wel op dat 80% uitsluitend uit is op seks en niet op een duurzame relatie.
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.