Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twence en Cogas ontvangen 17 miljoen euro voor aanleg Regionaal Warmtenet Twente

230922 Warmteleiding FOTO TWENCE
Cogas en Twence werken aan de ontwikkeling van een warmtenet in het stedelijk gebied van Twente.
Beeld: TWENCE

Het Ministerie van Economische Zaken stelt 17 miljoen euro beschikbaar om de aanleg van het Regionaal Warmtenet Twente (RWT) mogelijk te maken. Het geld komt ter beschikking van Cogas en Twence, die de ontwikkeling samen met verschillende Twentse gemeenten oppakken.

Nijverheid

Cogas en Twence werken aan de ontwikkeling van een warmtenet in het stedelijk gebied van Twente. Subsidie vanuit de rijksoverheid is noodzakelijk om de aanleg mogelijk te maken. Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat heeft nu 17 miljoen euro toegekend voor de eerste stap van het RWT. Daarmee kunnen 2.800 huishoudens in de Hengelose wijk De Nijverheid aardgasvrij verwarmd worden.

Een hoog-temperatuur warmtenet biedt voor oudere en minder goed geïsoleerde woningen, waarvan er in De Nijverheid veel staan, een goede, betaalbare en duurzame oplossing. Ook bedrijven kunnen aansluiten. Een warmtenet aanleggen vergt hoge investeringen. Daarom is subsidie nodig om de realisatie van het project rendabel te maken.

“We moeten verschillende randvoorwaarden nog invullen om de daadwerkelijke aanleg te kunnen realiseren.”

Aandeelhouders

Twence is in handen van de 14 Twentse gemeenten en de Achterhoekse gemeente Berkelland. De aandeelhouders van Cogas zijn negen Twentse en Sallandse gemeenten. Cogas en Twence hebben in juni een aanvraag ingediend voor de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS). Dit is een nieuwe regeling, die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, om de aanleg van warmtenetten te versnellen. Deze versnelling draagt bij aan de klimaatdoelen van de overheid om de CO₂-uitstoot van Nederland in 2030 te verminderen.

Algemeen directeur Marc Kapteijn van Twence is uiteraard blij met het geld: "Hiermee werken we toe naar de verduurzaming van de regio. Twence heeft warmte beschikbaar om meer dan 100.000 huishoudens van het gas af te halen. Deze warmte zetten we graag zo efficiënt mogelijk in, samen met onze aandeelhoudende gemeenten."

230509 Leender Tamboer Twence buizen warmtenet STILL 1 TWENTE
Lees ook
Hengelose wijk De Nijverheid kan over twee jaar al aangesloten zijn op nieuw warmtenet

Nog geen uitgemaakte zaak

Overigens is de aanleg van het RWT nog geen uitgemaakte zaak, tempert Kapteijn het enthousiasme: "Het RWT is een kansrijke optie. Gaandeweg werken we aan de ontwikkeling hiervan, waarbij we nog verschillende randvoorwaarden moeten invullen om de daadwerkelijke aanleg ook te kunnen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van de techniek of de te nemen stappen in de financiële besluitvorming. Dit alles doen we in nauwe samenwerking met de betrokken RvC's en aandeelhouders.”

icon_main_info_white_glyph

Ennatuurlijk stapte eruit

Ennatuurlijk was tot een half jaar geleden ook betrokken bij de realisatie van het Regionale Warmtenet Twente. Dit energiebedrijf stapte er begin april uit, nadat duidelijk werd dat er een wet komt die maakt dat publieke partijen een meerderheid moeten hebben in infrastructuurprojecten voor warmtenetten. Ennatuurlijk zegt de leveringszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid niet te kunnen garanderen als zij geen meerderheidsbelang hebben.

Hengelose raad

De Hengelose gemeenteraad heeft in april van dit jaar het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin is voor iedere buurt aangegeven welke logische alternatieven er voor aardgas zijn. Hieruit blijkt dat een warmtenet voor een groot deel van Hengelo een geschikt alternatief is. Projectleider Warmteprogramma Hengelo Remko Cremers: “Met deze subsidie wordt de betaalbaarheid voor onze inwoners vergroot. Een warmtenet wordt hierdoor voor veel inwoners een interessante keuzemogelijkheid."

De toekenning van deze subsidie betekent een belangrijke stap voor Twente in de energietransitie. Twence en Cogas onderzoeken samen met de gemeenten Hengelo, Borne en Enschede de mogelijkheden van een regionaal warmtenet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.