Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lossenaar ook in hoger beroep tot cel veroordeeld voor misbruik stiefdochter

Gerechtsgebouw in Almelo
Beeld: Twente FM

De rechtbank in Almelo veroordeelde een nu 41-jarige man uit Losser bijna twee jaar geleden tot vijf jaar cel omdat hij zijn kwetsbare stiefdochter jarenlang seksueel misbruikte. De man vocht de veroordeling aan. Het misbruik was een verzinsel, aldus de Lossenaar die in hoger beroep ging. In afwachting van de uitspraak in hoger beroep mocht de man in vrijheid doorbrengen. Aan die vrijheid komt nu een eind: de man moet opnieuw de cel in.

Het misbruik kwam in juni 2021 aan het licht, toen het destijds 14-jarige meisje haar tante in vertrouwen nam. Ze vertelde dat haar stiefvader 'aan haar zat' en haar en haar broertjes mishandelde. De politie werd ingeschakeld en de man werd opgepakt. De Lossenaar hield al die tijd vol dat hij onschuldig is. Dat hij aan zijn stiefdochter zat en zichzelf wel eens bevredigde waar ze bij was? Dat is een regelrechte leugen, zei hij eind 2021 tegen de rechter in Almelo.

De moeder van het meisje, dat 12 jaar oud was toen het misbruik begon, legde in eerste instantie een belastende verklaring af. Een paar weken na de aangifte kwam ze daarop terug. Waar ze in eerste instantie haar vriend wel kon vermoorden, toen ze over het misbruik hoorde, koos zij niet veel later de kant van de Lossenaar. Onder meer omdat ze van anderen hoorde dat haar dochter in een horecagelegenheid had geroepen dat ze eindelijk vrij was. Ook hoorde ze dat haar dochter bij een vriendin thuis gezegd zou hebben "dat er eindelijk jongens mochten blijven slapen."

Moeder geloofde vriend

In 2021 verklaarde de moeder daarover tegen de rechter in Almelo dat ze in een roes leefde sinds de aangifte in juni van dat jaar. "Toen ik tot rust kwam dacht ik, dit kan helemaal niet. Ik kies niet voor mijn dochter, maar ik kies voor mijn partner", zei ze toen. Voor de rechtbank in Almelo was de "dynamiek in het gezin moeilijk te begrijpen". Wel werd het de rechter duidelijk dat de moeder 'om wat voor reden dan ook' de verdachte geloofde.

Voor de rechter in Almelo was het duidelijk: de man had het kwetsbare meisje dat aan een chronische ziekte lijdt meer dan twee jaar seksueel misbruikt. "Hiermee heeft verdachte een zeer ernstige inbreuk gemaakt op haar lichamelijke en geestelijke integriteit." De rechtbank in Almelo legde de man vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf op. De man bleef het misbruik echter ontkennen en ging in hoger beroep.

Hoger beroep

Als bewijs voor zijn onschuld voerde hij onder meer briefjes aan die zijn stiefdochter met de hand had geschreven. Uit die briefjes was op te maken dat hij haar nooit had misbruikt. Tegenover de rechter van het gerechtshof bleef het meisje er echter bij dat ze wel degelijk jarenlang seksueel is misbruikt door haar stiefvader. De briefjes waarin dat werd ontkend, heeft ze geschreven onder druk van haar moeder.

De Lossenaar mocht de uitspraak in hoger beroep in vrijheid afwachten. Aan die vrijheid kwam deze week een einde: ook volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is de man schuldig aan seksueel misbruik van zijn stiefdochter. De Lossenaar moet zijn onvoorwaardelijke straf van vijf jaar uitzitten en wel per direct. Bovendien heeft hij een contactverbod van twee jaar gekregen en moet hij ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan zijn stiefdochter.

'Voor leven beschadigd'

Volgens de tante van het slachtoffer komt er hiermee een einde aan een heel vervelende en onzekere periode, waarin zij en haar nichtje niet altijd werden geloofd. "Zij is voor het leven beschadigd, daar is helaas niets aan te doen. Maar dat er nu een definitieve uitspraak is en dat hij wordt gestraft voor wat hij heeft gedaan, geeft toch iets van gerechtigheid."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.