Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

PvdA Almelo wil basisbanen introduceren om mensen uit de bijstand te halen

Wegens succes verlengd in Groningen: de basisbaan. Dat wil de PvdA Almelo ook binnen de gemeente als pilot introduceren. Basisbanen zijn bedoeld om mensen uit de bijstand te halen én om mensen zinvol werk te geven. Anton Pots van de PvdA vertelt er meer over bij 1Twente Vandaag.

Er zijn verschillende varianten op de basisbaan. Een aantal gemeenten doet het al. In Elk op hun eigen manier. PvdA Almelo wil in het specifiek de variant van Groningen kopiëren naar Almelo.

Wat is een basisbaan?

Een basisbaan is voor mensen die in de bijstand zitten en (bijna) niet aan een baan kunnen komen. Het salaris bij een basisbaan is het minimumloon, waardoor mensen niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Het werk is nuttig en kan de leefbaarheid van een wijk verbeteren. Denk aan helpen in de horeca, schoonmaken in een buurthuis of ouderen bezoeken voor een praatje.

Waarom Groningen?

Er zijn al meerdere gemeenten in Nederland die basisbanen aanbieden. PvdA wil graag de versie van Groningen toepassen in Almelo. “We hebben gekeken wat het dichtst bij ons ligt. Er zijn gemeenten die toch proberen om mensen vanuit die basisbaan weer richting het ‘vrije bedrijf’ te sturen. Dat is niet iets dat wij willen. In Groningen is de basisbaan niet gericht op doorstroming.”

Wat is het voordeel?

Volgens Pots is het voordeel van basisbanen dat mensen uit de bijstand verdwijnen. “Mensen krijgen zinvol werk. Ze krijgen zelfvertrouwen en weer energie.” Bovendien is PvdA Almelo enthousiast over de geboekte resultaten in Groningen. “Het geeft een goed beeld van wat haalbaar is en wat voor effect het heeft.”

icon_main_info_white_glyph

Basisbaan Groningen

In maart 2020 begon Groningen met de proef basisbanen. Hanzeschool Groningen heeft de proef gemonitord en het bleek een positieve uitkomst. De meeste deelnemers gingen er qua inkomen op vooruit, maar ook in welzijn en gezondheid. Niemand is tijdens de proef gestopt met werken. De leefbaarheid van wijken en dropen is verbeterd. De 'basisbaners’ die drie jaar geleden gestart zijn, hebben nu een vast contract en de gemeente breidt het aantal banen de komende jaren uit tot 250.

De kosten

Presentator Ernst Bergboer geeft aan dat werken een zinvol iets is en dat het goed voor het welzijn van mensen. Daartegenover staat wel een kostenplaatje. “Ze zijn met de basisbaan uit de bijstand, maar voor de gemeente wordt het niet goedkoper.” Pots geeft aan dat de Rijksoverheid ook een bijdrage kan leveren. “Dat is ook wat politieke partijen aangeven. Daar waar mensen worden ingezet, kunnen de werkgevers bovendien een financiële bijdrage leveren aan de basisbaan.”

Hoe te verleiden

Almelo telt 2.200 bijstandsgerechtigden. Hoe ga je deze mensen verleiden? “We hoeven ze niet allemaal aan een basisbaan te helpen. Het is wel van belang dat je de groep mensen die bereid is om 24 tot 36 uur te werken iets te bieden. Niet alleen een klus, maar ook zinvol werk.” Het wordt loon in plaats van een bijstandsuitkering. “Er ontstaat een andere modus.”

Landelijke politiek

In het landelijke partijprogramma van GroenLinks-PvdA staat vermeld dat er 100.000 basisbanen moeten komen. Dat is ongeveer één op de vier bijstandsgerechtigden. Hoeveel van die basisbaanplekken in Almelo moeten komen, kan Pots nog niet zeggen: “In Groningen beginnen ze met 250 mensen. Het is gebleken dat je dat heel langzaam moet opbouwen. Zo gaan we het in Almelo ook doen. Eerst kijken of er politiek draagvlak.”

Basisbaan in Hengelo en Enschede

In Hengelo heeft de fractie van PvdA ook al eens de basisbaan geopperd in 2021. Het college gaf toen aan dat er nog te veel onduidelijkheid over was. Het plan werd op de lange baan geschoven. De Hengelose fractievoorzitter Vincent ten Voorde geeft aan dat het wel in het verkiezingsprogramma wordt opgenomen. “We zijn er nu niet mee bezig, maar dat willen we op termijn wel zien.” In de Enschedese politiek kwam het begrip basisbaan al eens voorbij. Ook dit plan is in de ijskast gezet.

Debat

PvdA Almelo had voor de zomervakantie een motie ingediend om het idee van basisbanen te onderzoeken. Die motie is ingetrokken en nu werkt PvdA eraan om draagvlak te creëren. De partij wil een politiek debat voeren. En dat wordt pas na 9 november besproken in de Almelose politiek: de agenda voor de raadsvergaderingen zit ramvol in de aanloop naar het vaststellen van de begroting. PvdA gaat het politieke beraad zo goed mogelijk voorbereiden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.