Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nol Kok ontvangt Almelospeld voor bevorderen contact tussen Indische Nederlanders en Almelo

230924 almelo speld nol kok
Wethouder Arjen Maathuis (links) heeft de Almelospeld uitgereikt aan Nol Kok (met oorkonde) vanwege zijn verdienste voor de Indische Koempoelan Almelo.
Beeld: Gemeente Almelo

De verrassing is groot als locoburgemeester Arjen Maathuis zich deze zondagmiddag in wijkcentrum De Schelf meldt. De familie van Nol Kok is dan al op de hoogte dat Maathuis de Almelospeld bij zich heeft voor iemand die veel heeft betekend voor de contacten en tussen Indische Nederlanders en Almelo en hoeder van de Molukse cultuur.

Nol Kok is adviseur van het bestuur van de Indische Koempoelan Almelo en zette zich jarenlang in voor het behoud van de Indisch Molukse cultuur in en rond Almelo. Volgens Maathuis bestaat er geen twijfel over de voordracht en voorziet Kok daarom ceremonieel en vol overtuiging van de versierselen die bij deze huldiging horen.

Roots

Sinds 2006 was Kok secretaris van de Indische Koempoelan Almelo om later een prominente rol als adviseur blijven vervullen. Daarnaast is Kok samen met de Indische verenigingen van Hengelo en Enschede één van de oprichters van de Indische Koempoelan Besar. Ook nam hij het initiatief voor het opzetten en maken van de geschiedeniswand ‘Ontdek je roots’. Kok vertolkte verder een educatieve rol met presentaties op onder meer op scholen en in wijkcentra in en rondom Almelo over de Indische gemeenschap en de Molukse cultuur.

Koempoelan

Naast de Almelospeld kreeg Kok bijbehorende oorkonde uitgereikt met de tekst: ‘De toekenning is geschied op grond van zijn inzet en zorg voor de Nederlands-Indische gemeenschap via onder meer de Koempoelan en zijn bijdrage aan het levendig houden van de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië’.

Korte tijd

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Alemelospeld is uitgereikt aan iemand die veel voor de stad Almelo heeft betekend. De onderscheiding wordt doorgaans maar sporadisch uitgereikt. Twee weken geleden werd dirigent Nick Moritz met de onderscheiding geëerd voor zijn verdienste bij het Almelo’s Mannenkoor in de afgelopen 25 jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.