Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Bornerbroekse pompoenkweker van 20 jaar haalt 25.000 pompoenen van z’n land: ‘Beetje uit de hand gelopen hobby'

PHOTO 2023 09 21 15 52 23
Gerben Rouhof met de grootste pompoen die hij tot nu toe kweekte. Wie raadt het gewicht?
Beeld: Gerbens Pompoenen Schuur

Hij is pas 20 jaar en bestiert een florerende handel in pompoenen en (sier)kalebassen. Gerben Rouhof uit Bornerbroek trekt de komende weken een lange eindsprint naar de meet die Halloween heet. “Dan zit het er voor dit seizoen weer op. In mei zijn we begonnen met zaaien en in augustus met oogsten tot en met oktober. Halloween op 31 oktober is de allerlaatste dag. We zijn iedere dag van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds open en die hele laatste dag is het nog druk met last-minute klanten voor Halloween. Dat is vaste prik.”

Melkveehouderij

Het begon allemaal toen Gerben als 9 jarige een zakje pompoenzaad kreeg en dat in de moestuin achter de ouderlijke boerderij zaaide. Van het één kwam het ander. ”Op een gegeven moment mocht ik de pompoenen op een stuk land zaaien. M’n ouders hebben een melkveehouderij met 60 koeien. Daarna ging het snel. Dit jaar kon ik de grond met een halve hectare uitbreiden naar in totaal tweeënhalf hectare. Dat leverde zo’n beetje 25.000 pompoenen op. Vorig jaar bedroeg de oogst rond de 20.000 pompoenen en kalebassen. En bijna alles zijn we kwijtgeraakt.”

Hele land

Gerben spreekt in de wij-vorm omdat z’n ouders Hans en Annelies hem bijstaan in de pompoenenhandel. Zijn moeder doet de winkel en zijn vader helpt hem waar nodig op het land. "Alleen is het bijna niet te doen. De klanten zitten tegenwoordig in het hele land en betrekken alle soorten en maten pompoenen; de eetbare en de sierpompoenen en kalebassen.”

Hoveniersdiploma

Pompoenkweker is niet eens z’n hoofdberoep. Gerben haalde z’n hoveniersdiploma en werkt 9 maanden van het jaar bij een hoveniersbedrijf in Borne. ”De andere drie maanden neem ik onbetaald verlof en werk ik op de kwekerij. Dat is een mooie combi, want het vak van hovenier is een mooi vak. Dat blijf ik er graag bij doen.”

Grootste pompoen
De grootste pompoen van het land tot nu toe van Gerben
Beeld: Gerbens Pompoenen Schuur

Winactie

Voor veel pompoenkwekers is het kweken van de grootste of zwaarste pompoen een sport. Gerben heeft dit seizoen ook een best exemplaar gefabriceerd en die neemt hij zaterdag mee naar het NK pompoenwegen in Hasselt. ”Maar daar komen kwekers met veel groteren en zwaardere pompoenen dan deze”, verzekert hij. ”Het is leuk om erbij te zijn en te zien wat anderen bij zich hebben. Deze pompoen zet ik wel in voor een winactie. Voor degene die het dichtst bij het juiste gewicht in de buurt komt, hebben we een leuke prijs.” De winactie staat op FB-pagina Gerbens Pompoenen Schuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.