Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse Krentenwegge in Saasveld op Erfgoedlijst: 'Product dat grenzen overschrijdt'

DSC 1393
Twentse Krentenwegge: een ambachtelijke traditie, nu immaterieel erfgoed.
Beeld: Anja Engbers

Een mooier jubileumgeschenk kan Nicole Schabbink uit Saasveld zich niet wensen: de Twentse Krentenwegge wordt officieel bijgeschreven als immaterieel erfgoed. De handtekeningen worden gezet tijdens het feestje rond het 85-jarig bestaan van Bakkerij Schabbink.

Gabbercultuur en Keti Koti, Kwakelse kermis en Poppenkast op de Dam, Perkament maken en Marionettentheater, Eise Eisinga Planetarium en het Rietveld Schröderhuis, Hollandse Waterlinies en Amsterdamse Grachtengordel en nog vele andere erfgoedvormen: in dit rijtje hoort nu ook de Krentenwegge uit Saasveld thuis.

Gastvrij en saamhorig

Nicole Schabbink nam, samen met anderen, ruim twee jaar geleden het initiatief om de Twentse Krentenwegge op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco te krijgen. Wat Schabbink betreft is de Twente Krentenwegge het symbool van Twentse gastvrijheid en saamhorigheid: ambachtelijk gemaakt, aangeboden bij bijzondere gelegenheden, om uit te delen en samen van te genieten.

Luxe gebak

In haar speech, voorafgaand aan de bijschrijving, beschrijft Schabbink de traditie en symboliek van de oeroude traditionele krentenwegge. “We voelen er ons in alle lagen Twentenaren mee verbonden. De burgers en de burgermeesters. Het is een product dat ook grenzen overschrijdt. Het woord wegge stamt uit de Middeleeuwen. Het is een verzamelnaam voor luxe gebak gemaakt van witte bloem, afkomstig uit Zuid-Europa dat via de Rijn en de Hanzesteden Noord-Europa binnen komt.”

“Voedsel en de wijze hoe we daar mee omgaan is sterk ondergewaardeerd”

Tijdens het afscheid van Theo Bovens, waarnemend burgemeester van de gemeente Enschede, werd hem een krentenwegge aangeboden. “We spraken kort over het immaterieel erfgoed en hij zei mij een treffende uitspraak van Mahler: Traditie is het vuur doorgeven en niet de as aanbidden. En dat doen we hiermee! Voedsel en de wijze hoe we daar mee omgaan is sterk ondergewaardeerd en daarom zijn deze bijschrijvingen zo belangrijk", aldus Nicole.

DSC 1376
De Twentse Krentenwegge is officieel bijgeschreven.
Beeld: Anja Engbers

En zo wordt dit ambachtelijke Twentse product zondagmiddag 24 september 2023 officieel bijgeschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast Hendrik Hendriks van het Erfgoed Centrum Nederland zetten ook de Schabbinks hun handtekening.

Jubileum: 85 jaar!

Natuurlijk is er ook het jubileum van Bakkerij Schabbink. De bakkerij werd 85 jaar geleden begonnen door de opa en oma van Nicole Schabbink. Haar ouders namen de zaak 50 jaar geleden over. Een kwart eeuw geleden kwam Nicole in de zaak en zet die inmiddels 20 jaar, samen met haar man Ronnie, voort.
Het jubileum wordt deze dag gevierd met een fietstocht met lunch en een open huis met onder andere bakdemonstraties. Zo’n 400 personen vieren op deze jubileum- annex inschrijvingsdag het feestje mee.

DSC 1419
De wegge wordt, traditiegetrouw, gedeeld.
Beeld: Anja Engbers
20230502 krentenwegge immaterieel erfgoed Karin Vaneker Nicole Schabbink foto 1 Twente Ernst Bergboer
Lees ook
Wordt Twentse krentenwegge officieel immaterieel erfgoed? ‘Laatste horde is genomen, nu is het afwachten’
Nicole Schabbink versiert de krentenwegge
Lees ook
Twentse trots ‘de krentenwegge’ ontvangt eervolle titel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.