Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede houdt ijsbaan zelfstandig in de benen en probeert nog wat geld los te peuteren in de regio

Als er nog twijfel over bestond, dan is die nu wel uit de lucht: de IJsbaan Twente blijft ook de komende jaren open. Zeker na de massale aanmoedigingsactie voor het Ei van Ko, maandagavond, klinkt er binnen de Enschedese politiek eigenlijk geen onvertogen woord over het extra geld dat nodig is om de schaatsbaan in de benen te houden. Toch blijft die ene vraag hangen: zou de rest van Twente regio niet alsnog een financiële bijdrage moeten leveren?

Ruim 200 gebruikers van de ijsbaan kwamen maandag voorafgaand aan de commissievergadering naar het stadhuis om de politici 'aan te moedigen'. Door ter plaatse demonstratietraining te verrichten lieten de schaatsers, shorttrackers, ijshockeyers en andere ijssporters zien waarom de toekomst van de hal aan het Colosseum hen aan het hart gaat.

Einde was nabij

Zonder IJsbaan Twente ook geen ijssport in Twente, zou je kunnen zeggen. De dichtstbijzijnde vergelijkbare schaatsbaan is namelijk in Deventer. Toch leek twee jaar geleden - door een breuk met de toenmalige exploitant PCH Group - het einde van de ijsbaan nabij.

Voor het komende seizoen (oktober-april) hebben negen Twentse gemeenten een eenmalige financiële bijdrage gedaan om de baan open te houden. Vanaf 2024 staat de gemeente er alleen voor. Dat leek een bittere pil. Maar vlak voor de zomervakantie werd alvast geld gereserveerd om de ijsbaan drie jaar in de benen te houden.

Minder uitgeven, meer verdienen

Door een jaarlijkse bijdrage van 350.000 euro (de bestaande subsidie van 1 ton plus 250.000 euro extra) kan de IJsbaan Twente naar verwachting openblijven. Dat is de helft van wat de gemeente nu kwijt is om het exploitatietekort op te vullen. Een speciale werkgroep binnen de ijsbaan heeft uitgezocht hoe er binnen enkele jaren fors bezuinigd kan worden op (energie)kosten.

230202 ijsbaan streetview
Lees ook
Energieneutrale schaatshal met 'springkussens' in de zomer: dit is het reddingsplan voor IJsbaan Twente

Ook moet er meer geld worden verdiend. Het college denkt dat dat kan door de prijs van een entreekaartje met 50 cent te verhogen en gaat ervan uit dat het aantal bezoekers de komende jaren weer kan toenemen. Ook zomerevenementen, zoals een vlooienmarkt of springkussenfestival, zouden meer geld in het laatje moeten brengen.

Drie kleine windmolens

In de gemeenteraad is weinig kritiek op het reddingsplan. Dat er de komende jaren in totaal nog 6 ton extra moet worden geïnvesteerd, wordt op de koop toegenomen. Die investering is nodig voor onder andere duurzaamheidsmaatregelen. De boarding van de schaatsbaan - die nu nog 24/7 wordt opgeblazen en dus energie slurpt - wordt bijvoorbeeld vervangen door foamboarding.

“Er is eerder een discussie over een bijdrage gevoerd in de regio, maar er wordt terughoudend over gesproken”

Sommige partijen hebben wel zorgen over de prijs van entreekaartjes (PvdA en Forum voor Democratie) of het feit dat er wordt nagedacht om de ijsbaan in de toekomst nog energiezuiniger te maken door het plaatsen van drie kleine windmolens van maximaal 35 meter hoogte terwijl er een vogelbroedgebied in de buurt is (Partij voor de Dieren en Volt).

Regionale functie

Zeker lijkt het dat sportwethouder Niels van den Berg tijdens de gemeenteraad op 9 oktober wordt opgedragen om te blijven lobbyen voor een bijdrage van andere Twentse gemeenten in de exploitatie van IJsbaan Twente. De schaatsbaan wordt immers gebruikt door inwoners en verenigingen uit de hele regio.

icon_main_info_white_glyph

IJsverenigingen komen in actie

De gebruikers van IJsbaan Twente toonden zich maandagavond dankbaar met het voornemen van het Enschedese college om structureel bij te dragen in de exploitatie, ondanks dat dat betekent dat de gemeente er alleen voor staat. "Maar we we gaan doen", zei Derk Willem Ruesink van de baancommissie voorafgaand in de commissievergadering, "is dat we verenigingen gaan instrueren om bij hun gemeente via sportakkoorden en lokale subsidiegelden geld los te krijgen om mensen naar de ijsbaan t krijgen. Zo kunnen we toch een beetje geld lospeuteren."

Van den Berg belooft het thema op de radar te houden bij zijn collega's, maar doet een winstwaarschuwing. "Er is eerder een discussie over gevoerd in de regio, maar er wordt terughoudend over gesproken. Sommige gemeenten zeggen al veel op hun bordje te hebben." Bovendien zou er dan ook gedacht kunnen worden aan een Twentse bijdrage voor andere topsportvoorzieningen zoals de IISPA-hal in Almelo, zwembad Het Ravijn in Nijverdal en het FBK-stadion in Hengelo.

Topsportfonds

VVD-raadslid Malkis Jajan stelt daarom voor om de mogelijkheid voor een Twents Topsportfonds te onderzoeken. In zo'n fonds zouden dan alle gemeenten een bijdrage moeten leveren om de topsport in deze regio in de benen te houden. Saillant is dat uitgerekend in Hengelo - en inmiddels ook in Almelo - VVD-collega's van Jajan kritische vragen hebben gesteld over de bijdrage die hun gemeente dit jaar heeft geleverd aan de IJsbaan Twente.

230919 Mitchell Boers VVD Hengelo Ernst Bergboer
Lees ook
Hengelose VVD-fractie wil tachtig mille voor openhouden IJsbaan Twente terug van Enschede

Mitchell Boers (VVD Hengelo) zou de 80.000 euro zelfs terug willen zien, omdat Enschede het nu blijkbaar zelf kan oplossen. Die tachtig mille hoeft Boers niet terug te verwachten, liet wethouder Van den Berg maandagavond doorschemeren. "Maar we zijn wel zeer dankbaar voor de 80.000 euro die heeft bijgedragen om de baan een jaar open te houden."

'Gaan we niet terugvragen'

Zoals gezegd zijn er dinsdagavond in de gemeenteraad van Almelo ook vragen gesteld over de bijdrage aan de IJsbaan Twente. VVD-raadslid Edwin Groenendal vroeg het college of de 75.000 euro die Almelo heeft betaald ook weer terugkomt. Of welke 'tegenprestatie' vanuit Enschede kan worden verwacht.

Sportwethouder Jan Martin van Rees was daar duidelijk over. "Wij gaan dat geld niet terugvragen", aldus Van Rees, die zegt dat het geld uitdrukkelijk voor 'het eerste jaar' was bedoeld. "In dat jaar is in Enschede gekeken naar wat er gedaan moet worden om de ijsbaan rendabel te maken en welke gemeenten bereid zijn om structureel bij te dragen." Die bereidheid was er dus niet.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Negen Twentse gemeenten schieten te hulp: ijsbaan in Enschede voor minstens een jaar gered

Van Rees: "Als tegenprestatie gaan de Almelose basisschoolkinderen een keer gratis schaatsen in Enschede." Ook de Almelose wethouder kreeg van de lokale VVD de suggestie voor een Twents topsportfonds voorgeschoteld, maar kon daar geen goed- of afkeuring over uitspreken. "Dat is lastig. Het begint al met hoe zo'n fonds wordt gevuld", aldus Van Rees. "Als je zoiets wil, krijgt dat nog een staartje."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.