Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vrijwillig in de Buurt organiseert inspiratiemarkt in Tubbergen om drempel naar contact te verlagen

Het Oale Roadhoes in Tubbergen staat vol met twintig kramen van vrijwilligersorganisaties tot verenigingen. In samenwerking met Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) organiseert Vrijwillig in de Buurt voor het eerst een inspiratiemarkt voor alle inwoners uit de omgeving. “We hopen met deze markt dat mensen geïnspireerd raken om zich aan te melden bij verenigingen of vrijwilligersorganisaties”, vertelt medeorganisator Kristel Trimbos van de SWTD.

De eerste editie van de inspiratiemarkt is ook gelijk een succes. “We zien nu al dat mensen zich hebben aangemeld bij verschillende vrijwilligersorganisaties”, straalt Trimbos. De inspiratiemarkt is een vrije inloop voor alle geïnteresseerden. Op de markt kunnen bezoekers verschillende informatie krijgen van vrijwilligersorganisaties tot verenigingen.

Heractiveren

“Vrijwilligerswerk is er voor alle leeftijd van 15 jaar en ouder, maar deze markt is vooral bedoeld om mensen vanaf ongeveer 62 jaar weer te heractiveren”, licht Trimbos toe. De SWTD merkt dat na de corona deze doelgroep minder actief in het vrijwilligerswerk geworden is. Met activiteiten als deze inspiratiemarkt hopen ze mensen weer enthousiast te krijgen voor het vrijwilligerswerk.

“Er heerst een beeld dat je één keer per week vrijwilligerswerk moet doen”

Trimbos hoopt met deze markt ook een boodschap over te brengen aan de mensen: “Er heerst een beeld dat je één keer per week vrijwilligerswerk moet doen, daar willen we van af.” Vrijwilligerswerk kan volgens de organisatie ook op andere momenten. “We hebben allemaal een hele drukke agenda, vrijwilligerswerk moet hier wel in passen. Het is ook de kracht dat je bijvoorbeeld één keer per maand vrijwilligerswerk kunt doen.”

Week tegen Eenzaamheid

Eén van de twintig kraampjes op de inspiratiemarkt in Tubbergen is er eentje van de SWTD zelf. “Het is deze week de Week tegen Eenzaamheid. Wij staan hier met gratis bloemen”, zegt Karin Snijders van de SWTD. De bedoeling is dat bezoekers een bloemetje meenemen en deze overhandigen aan iemand die eenzaam is.

“Eenzaamheid heerst niet alleen bij oude mensen”

De stichting is eenzaamheid nauw aan het monitoren. “Zeker na de corona zien we dat de eenzaamheid flink gestegen is”, licht Snijders toe. De stichting vindt het van groot belang dat er aandacht wordt besteed aan eenzaamheid. “Eenzaamheid heerst niet alleen bij oude mensen, we zien het ook voorkomen bij jongeren. Hoe langer iemand eenzaam is, hoe hoger de drempel wordt om contact te zoeken, daarom is dit heel belangrijk”, sluit Snijders af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.