Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

In Hengelo kun je straks ook je statiegeldblikjes en -flesjes achterlaten bij afvalbakken in binnenstad

DSCF0038
In Enschede zijn deze statiegeldhouders al een succes.
Beeld: Henk ten Harkel

In Hengelo start binnenkort een proef met zogeheten 'doneerringen' aan afvalbakken in de binnenstad. Doneerringen of statiegeldbeugels, zoals ze in Enschede worden genoemd, geven mensen de kans hun lege blikjes en flesjes niet in de afvalbak te gooien, maar achter te laten voor anderen die wél de moeite willen nemen ze in te wisselen voor statiegeld.

De gemeente gaat over tot deze stap na schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Vincent ten Voorde. Ten Voorde heeft hierover vragen gesteld in april en augustus van dit jaar. In april was het antwoord van de gemeente 'dat ze geen eigen pilot wilden opstarten, maar te willen leren van pilots en ervaringen in andere steden'.

DSCF0038
Lees ook
Feloranje statiegeldhouders moeten puinzooi in Enschedese binnenstad voorkomen

Enschedese proef

Toen in augustus bleek dat een proef in Enschede succesvol was, stelde Ten Voorde nogmaals vragen aan het college van B en W en dat laat nu weten over te gaan tot plaatsing van beugels 'gezien de positieve ervaringen elders'. "In het najaar starten we met het bevestigen van doneerringen aan 10 tot 15 prullenbakken in de binnenstad", aldus het college in de beantwoording van de vragen.

Zonde

De fractie van de PvdA Hengelo is van mening dat statiegeld niet in de vuilnisbak hoort. Eerder dit jaar zei raadslid Vincent ten Voorde daarover: "Toch zitten de prullenbakken nog vol met blikjes en flesjes. Dat is zonde, want er verdwijnt geld in de prullenbak, de prullenbakken raken sneller vol én flesjes kunnen minder goed gerecycled worden."

Daarbij is het een manier voor mensen die het minder breed hebben om eenvoudig wat geld bij elkaar te sprokkelen, weet Ten Voorde: "Mensen die in afvalbakken naar statiegeld moeten zoeken, dat moeten we niet willen."

Kosten: minimaal 4.500 euro

Een pilot met tien ringen en een communicatiepakket kost een gemeente zo'n 4.500 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.