Verkeer
Stuur appje
Zoek

Museum De Pelgrim opent op nieuwe locatie Oldenzaal: ‘Oude collectie in nieuw jasje’

De Pelgrim
Beeld: Museum De Pelgrim

Met het omvallen van een forse boom tijdens een storm vorig jaar maart kwam een einde aan de kleine musea De Pelgrim en De Hofnar, die waren gevestigd aan de Hofmeijerstraat. De collecties van beide locaties werden verhuisd naar de voormalige Bibliotheek, ‘om de hoek’. Meer dan anderhalf jaar later opent morgen het nieuwe museum onder de overkoepelende naam De Pelgrim zijn deuren aan de Marktstraat in het koetshuis van het Michgoriushuis.

“We hebben geprobeerd het verhaal van beiden in een nieuw jasje te gieten”

“Museum De Pelgrim ging over het Rijke Roomse Leven en was opgebouwd aan de hand van de Zeven Sacramenten, De Hofnar ging over carnaval. Beiden musea die geen brede en jonge doelgroep aan konden spreken. Dus we hebben geprobeerd het verhaal van beiden weer in een nieuw jasje te gieten zodat het weer geschikt is voor een breed publiek”, aldus Sandra Schipper, directeur Stichting Oldenzaalse Musea, die haar afscheid heeft aangekondigd en voor wie dit een van haar laatste officiële handelingen is.

Tradities en rituelen

“Waar het eigenlijk over gaat bij het Rijke Roomse Leven en ook carnaval is over rituelen en tradities. En nergens zoals in Oldenzaal zijn tradities en rituelen zo’n belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. Je kunt zeggen; ze zijn in Oldenzaal gek van een feestje, maar het hangt aan elkaar van tradities en rituelen”, aldus Schipper.

“Sommige rituelen, zoals midwinterhoornblazen zijn nog veel ouder dan het christendom”

“Dat is waar wij het nieuwe museum over laten gaan, het gaat over het ritme van het leven en de tradities en rituelen die daar een rol in spelen en waar die vandaan komen. Deels is dat natuurlijk religie, maar sommige rituelen zoals midwinterhoornblazen zijn nog veel ouder dan het christendom.”

Tubanten

“Deze rituelen zijn ontstaan in de tijd van de Tubanten, met het verwelkomen van de Lente en het nieuwe leven en het afsluiten van het jaar. Plus het christendom heeft natuurlijk ook heel veel heidense rituelen geadopteerd en omgevormd, zoals Pasen en carnaval ook trouwens, om de mensen over te halen christelijk te worden.”

Ritme

“Heel veel mensen vieren Kerst, carnaval en Pasen. En of we nou religieus zijn of niet, die momenten in het jaar bepalen wel allemaal ons ritme. En het bewust worden van dat ritme, hoe belangrijk dat is voor mensen en welk doel dat heeft in het leven, de rust die dat geeft, dat is wat we vertellen in de dat museum”, aldus de verklaring van de museumdirecteur.

Pelgrims

Van 10.00 tot 12.00 uur is morgen de opening voor genodigden, daarna is iedereen tot 17.00 uur welkom om een kijkje te komen nemen. “Er komen Pelgrims, er komt heel veel muziek. Van het Ave Maria tot carnavalsmuziek. Er is een bruidstaart heb ik me laten vertellen, dus het wordt een heel bijzondere dag”, sluit Schipper af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.