Verkeer
Stuur appje
Zoek

Op zoek naar hét ‘Leukste Uitje van Overijssel’: de Enterse Zomp

Het is een hele strijd, maar er kan er maar één de leukste zijn, het ‘Leukste Uitje van Overijssel’ van de ANWB. Van de 22 genomineerde uitjes, liggen er 6 in het werkgebied van Twente FM: Noordoost Twente en gemeente Wierden. De Twente FM-redactie kijkt of deze uitjes ook echt dé leukste uitjes van Overijssel zijn en brengt een bezoek aan AvaTarZ, de Enterse Zomp, speeltuin Morskieft, het Openluchtmuseum Ootmarsum, Kaamps en de Twente Toer.

De Enterse zomp is een zeilschip, geschikt om te varen op ondiep water. De zomp vervoerde goederen, van jute en eieren tot klompen en drank. Ooit voeren op de Regge 125 zompen, nu varen er weer drie: vanuit de Pelmolen bij Rijssen vertrekt de ‘Regt door Zee’, vanachter de ijsfabriek in Hellendoorn vertrekt ‘de Schuttevaer’ en vanaf het centrum van de stichting, scheepswerf ’n Waarf in Enter, vertrekt ‘De Vriendschap’.

“Je kunt hier zelfs letterlijk in het huwelijksbootje stappen”

“Varen over het water, door de prachtige natuur van het Twents Reggedal, terwijl de schippers van de zomp verhalen over de belevenissen van de zompschippers van toen”, zegt schipper Wim Nijenhuis, zelf ook een begenadigd verhalenverteller. “Er zijn meerdere soorten vaartochten; je kunt hier zelfs letterlijk in het huwelijksbootje stappen.”

Scheepswerf en terras

’n Waarf is niet alleen het vertrekpunt van ‘De Vriendschap’. Hier worden de zompen daadwerkelijk gebouwd en vindt ook het onderhoud van de zompen plaats. Aan het water is een gezellig terras en kan men het vertrek en de aankomst van de zomp gadeslaan.

Ontdek & Doe centrum

Dit jaar is een nieuwe activiteit geopend: het Ontdek & Doe centrum. De nichtjes Mies en Puck kunnen zich daar prima vermaken met de interactieve spellen. Ze zien een film over de belevenis van de jonge Berend, die zijn entree maakt als schippersknecht op de zomp.
Enthousiast werken ze samen om de goederen in de juiste haven te bezorgen, ze schuren en schaven en bouwen digitaal een zomp. “Heel leuk”, vinden de dames het. Maar zompschipper, nee, dat willen ze later toch niet worden. Ze gaan veel liever mee varen in de zomp, en stappen met andere passagiers in voor een vaartocht en spannende verhalen.

https://www.entersezomp.nl

icon_main_info_white_glyph

Stemmen op Leukste uitje

Leuke dingen doen, eropuit met het gezin of met vrienden: kun je wel een keuze maken uit zoveel leuke uitjes?
ANWB zoekt stemmers en roept haar leden op om tot en met 29 oktober 2023 in de verkiezing 'Leukste uitje van Nederland' hun stem uit te brengen op hun favoriete uitje. Dat kan op https://www.anwb.nl/eropuit/uitjes-en-tickets/verkiezing-leukste-uitje

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.