Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente-speler Joshua Brenet vervolgd voor rijden zonder rijbewijs, OM wil dat hij oude taakstraf uitvoert

JOSHUA BRENET STILL
Archieffoto
Beeld: 1Twente

FC Twente-speler Joshua Brenet (29) wordt ervan verdacht dat hij een rijverbod aan zijn laars heeft gelapt en ligt nu onder vuur bij justitie. Het Openbaar Ministerie wil bovendien dat Brenet een eerder opgelegde voorwaardelijke taakstraf alsnog uitvoert. Brenet blijkt namelijk eerder te zijn veroordeeld voor de mishandeling van zijn vriendin, die hij onder meer bij de keel greep.

Brenet raakte eerder zijn rijbewijs kwijt, maar werd toch twee keer achter het stuur van een auto aangetroffen. Dat gebeurde op 10 januari in Enschede en twee weken later was het opnieuw raak toen Brenet op 23 januari in Bathmen tegen de lamp liep.

Taakstraf

Officier van justitie Achilles Damen maakte vanochtend bovendien bekend dat het OM wil dat Brenet alsnog een taakstraf van 20 uur uitvoert. Dat meldt RTV Oost. Brenet blijkt namelijk 12 november 2021 door de rechtbank in Rotterdam te zijn veroordeeld, omdat hij zijn vriendin had gemolesteerd. Hij had haar vastgepakt en haar keel dichtgeknepen.

Brenet kwam destijds niet opdagen tijdens de zitting, waarop hij bij verstek werd veroordeeld. Behalve de voorwaardelijke taakstraf van 20 uur met een proeftijd van twee jaar kreeg hij ook een geldboete van 500 euro. Omdat de voetballer dus nog in zijn proeftijd zat, wil justitie dat Brenet de werkstraf nu alsnog uitvoert. Overigens liet Brenet zich ook vanochtend niet zien.

Zaak aangehouden

De voetballer moest zich maandagochtend voor de politierechter verantwoorden. Maar omdat zijn advocaat Desirée Greven pas op het allerlaatste moment werd ingeschakeld en ze het dossier nog niet heeft kunnen bestuderen, heeft ze de rechtbank om aanhouding gevraagd. Politierechter Ben Hendriks ging daarin mee, waardoor Brenet zich nu in januari voor de rechter zal moeten verantwoorden.

De officier van justitie kon zich vinden in aanhouding van de zaak: "Iedere verdachte heeft recht op goede rechtsbijstand. Dat houdt in dat een advocaat een zaak gedegen moet kunnen voorbereiden."

Reactie advocaat

Onduidelijk is waardoor Brenet zijn rijbewijs is kwijtgeraakt. Zijn raadsvrouw Desirée Greven laat weten dat ze het dossier nog niet in haar bezit heeft. Brenet moet al langere tijd op de hoogte zijn van de rechtszaak van vandaag. Onbekend is waarom hij pas op het allerlaatste moment een advocaat inschakelde. "Daar doe ik geen mededelingen over", aldus Desirée Greven.

Ook wil de advocaat namens haar cliënt niet verder ingaan op de zaak: "Daarvoor is het nu te vroeg. Dit komt straks aan de orde tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak."

'Privéproblemen'

Brenet heeft de taakstraf voor de mishandeling van zijn vriendin en de problemen rond zijn rijbewijs voor de buitenwereld altijd stil weten te houden. Tot aan de rechtszaak van vanochtend. Het is al wel bekend dat de rechtsback Brenet al langere tijd kampt met problemen. Zo reisde hij niet mee naar Istanbul voor het Conference League-duel tegen Fenerbahçe. Volgens FC Twente "vanwege privézaken". FC Twente liet weten rekening te houden met een transfer. De voetballer is door een blessure, opgelopen tijdens het duel tegen PEC Zwolle, al wekenlang niet inzetbaar.

FC Twente wil niet reageren op de ontwikkelingen rond Brenet. "We beschouwen dit als een privézaak".

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.