Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Plein voor winkelflat in Enschedese wijk Stadsveld krijgt metamorfose: meer groen, minder verkeer

20231002 Stadsveld Enschede Wethouder Nijhuisstraat Rembrandtlaan Thomas de Keyserstraat Keyserplein Wilco Louwes
Het plein voor de oude winkelplint aan de Thomas de Keyserstraat krijgt een metamorfosee.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Het parkeerplein voor de verouderde winkelplint aan de Thomas de Keyserstraat in Enschede is niet bepaald een juweel in de wijk Stadsveld. Op initiatief van bewoners is er de afgelopen periode gekeken naar mogelijkheden om het gebied wat meer elan te geven. De uitkomst: meer groen en mogelijk een einde aan de doorsteek voor autoverkeer.

De eerste ideeën om het gebied rond het Thomas de Keyserplein op te waarderen, dateren al uit 2018. Toen uitten meerdere omwonenden hun zorgen over de onvermijdelijke komst van studio's in enkele leegstaande winkelpanden, omdat dit niet zou bijdragen aan de ontwikkeling van de buurt waar al veel sociale problematiek is. Daarop is door de gemeente toegezegd om wat aan de zorgen te doen.

Sociale problematiek

Mede door de coronaperiode heeft de opwaardering van dit stukje Stadsveld even stilgelegen. Nu er in de wijk veel vernieuwing is, waaronder de aanleg van de stadsbeek, is ook het Thomas de Keyserplein weer besproken. Vanuit een bewonersinitiatief zijn de wensen in kaart gebracht. De resultaten van bewonersbijeenkomsten liegen er niet om. Nog steeds maken omwonenden zich zorgen over de sociale problematiek in de buurt.

367500 stadsveld enschede
Lees ook
Niets lijkt studio's in oude winkels Stadsveld Enschede in de weg te staan

Adviesbureau Beuk heeft opgetekend dat er overlast wordt ervaren door 'dronken Poolse mensen'. Het verplaatsen van de Poolse supermarkt, die in de winkelplint aan het Thomas de Keyserplein is gevestigd, heeft voor sommigen dan ook de voorkeur. Al is het maar, omdat ook het laden en lossen niet ideaal wordt gevonden. Echter heeft ook het tegengaan van leegstand van de winkelruimten, waar bij één van de portieken nog steeds sprake is van schade door twee branden in 2022, hoge prioriteit.

Knip in het plein

Er zijn zorgen over overlast door hangjongeren rondom het plein en in het parkje achter de nabijgelegen Thomaskerk. En tot slot is de verkeerssituatie - er wordt op de aanliggende wegen volgens omwonenden te hard gereden - een doorn in het oog. Een oplossing voor dat laatste zit deels in de herinrichting van het plein.

Een van de varianten, die volgens Buro Beuk de voorkeur zou kunnen hebben, maakt de doorsteek tussen de Wethouder Nijhuisstraat en de Rembrandtlaan via het Thomas de Keyserplein onmogelijk.

20231002 Impressieschets Stadsveld Thomas de Keyserplein Keyserstraat Wethouder Nijhuisstraat Bureau Beuk
Een impressie van hoe het nieuwe Thomas de Keyserplein eruit zou kunnen zien, als de doorsteek naar de Wethouder Nijhuisstraat (rechts) wordt verwijderd.
Beeld: Buro Beuk

In het midden van het plein ontstaat zo ruimte voor een looppad en vergroening, met aan beide kanten parkeerplaatsen. Andere varianten zijn gebaseerd op de huidige situatie (met doorsteek), maar dan aangevuld met meer groen.

Beuk adviseert de gemeente om daarnaast invoering van eenrichtingsverkeer in de Wethouder Nijhuisstraat te overwegen, er geen vrachtverkeer toe te staan en het gebruik van het trottoir door fietsers onmogelijk te maken.

Start in 2024

De bedoeling is dat de gemeente, na overleg met de klankbordgroep van bewoners, binnenkort met een definitief plan van aanpak of scenariokeuze komt. De verwachting is dat er in 2024 begonnen kan worden met de herinrichting van het Thomas de Keyserplein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.