Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nienke voetbalt bij Passend Voetbalteam Heracles Almelo: ‘Ik zie het niet als trots, ik zie het gewoon als voetballen’

Nienke heracles
Nienke van den Einde samen met trainer Peter van Meerten (links) en algemeen directeur Rob Toussaint (rechts)
Beeld: NESimages.nl

Voor veel amateurvoetballers zal het een droom zijn die uitkomt maar de 19 jarige Nienke van den Einde uit Goor blijft er nuchter onder: zij mag een jaar lang voetballen bij Heracles Almelo. Ze is een van de achttien regionale voetbaltalenten die de voetbalclub mag vertegenwoordigen in het nieuw gestarte Passend Voetbalteam van Heracles.

Passend Voetbalteam

Het Passend Voetbalteam is een voetbalteam voor regionale voetbaltalenten die een beperking hebben. Zij mogen een jaar lang voetballen in het zwart-wit en zullen behandeld worden als echte Heracles- spelers. Een keer per maand komen de Emil Hanssons in spe samen in het stadion voor een training. Deze trainingen worden gegeven door trainer Peter van Meerten. De Almelose voetbalclub hoopt hiermee te laten zien dat ondanks iemand zijn beperking, het mogelijk is om op hoog niveau te spelen.

“Ik vind het niet spannend, gewoon lekker voetballen”

Vrolijk van voetbal

Ondanks dat Nienke soms niet zo goed meekomt met haar leeftijdsgenoten vanwege haar leerachterstand, weerhoudt haar dat er niet van om net zoals de rest een balletje te trappen: “Ik word vrolijk van voetballen.” Het voetbaltalent voetbalt al een aantal jaar bij RKSV NEO in Borne en mag nu in Almelo laten zien wat ze in haar mars heeft. “Ik speel normaal altijd in de spits, maar welke positie ik bij Heracles krijg weet ik nog niet”, vertelt Nienke. Dat hoort ze eind oktober, wanneer ze de eerste wedstrijd speelt tegen FC Emmen. Van die gedachte krijgt de nuchtere Goorse nog geen zwetende handen en klotsende oksels: “Ik vind het niet spannend, gewoon lekker voetballen.”

Team

Er zitten twee bekenden van Nienke in het Passend Voetbalteam van Heracles: Daan Hillen en Gijs Ypenburg. Deze jongens voetballen ook bij RKSV NEO. “De anderen ken ik nog niet zo goed, maar ze zijn vast heel aardig.”

Op 15 september heeft Nienke haar medespelers voor het eerst ontmoet toen ze hun contract moesten tekenen in het stadion van Almelo. Onder toeziend oog van algemeen directeur Rob Toussaint hebben de spelers hun handtekening gezet. Twee dagen later werd de grasmat vrijgemaakt voor de eerste training van het Passend Voetbalteam. “Daar was ik helaas niet bij want toen ging ik op vakantie met papa, mama en Tom (haar broer).” Nienke valt even stil en zegt daarna met een lach: “Maar het komt goed hoor, die wedstrijd!”

“Ik ben voor Ajax, alleen dit seizoen even niet”

Twentse nuchterheid

Nienke is niet zo onder de indruk van het feit dat ze de wedstrijd straks in een groot stadion mag spelen. “Ik zie het niet als trots, ik zie het gewoon als voetballen.” Toch heeft het voetbaltalent uit Goor wel een puntje van kritiek: “Al die camera’s erbij vind ik heel vervelend. Die zitten dan zo dicht in mijn gezicht te filmen. Dat vind ik niks.” Nienke krijgt vanuit haar omgeving leuke reacties op het feit dat ze in het zwart-wit mag voetballen. En of papa en mama trots zijn? “Ik denk het wel, maar ik heb het nog niet specifiek aan ze gevraagd.”

Hoewel Nienke erg blij is dat ze voor de Almelose voetbalclub mag voetballen, is dat niet de club waar ze normaal gesproken voor juicht. “Ik ben voor Ajax, alleen dit seizoen even niet. Ze hebben nu geen leuk team, die kunnen echt niet voetballen”, lacht ze.

231004 nienke van den einde
Nienke van den Einde
Beeld: Joy Stempher
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.