Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Rellen na Nations League-wedstrijd in Enschede: celstraf voor drie Italianen en een Belg

20230615 Relschoppers Nations League Grolsch Veste Enschede screenshot
Een van de stewards werd op het hoofd geraakt door een blikje frisdrank.
Beeld: Screenshot uit video op social media

Na de halve finalewedstrijd in de UEFA Nations League, afgelopen zomer, ging het mis in de Grolsch Veste. Supporters van het Italiaanse elftal gingen nog binnen de hekken van het stadion op de vuist met stewards. Een van de suppoosten raakte daarbij gewond aan zijn hoofd. Voor hun aandeel in de vechtpartij zijn donderdag vier relschoppers veroordeeld tot vier maanden celstraf.

Over het algemeen was het een mooi voetbalfeestje in Enschede. Het nationale voetbalelftal van Spanje en Italië troffen elkaar op 15 juni in het stadion van FC Twente voor de halve finale van de zogeheten Nations League. Maar vlak na de wedstrijd (Spanje won met 2-1 door een doelpunt vlak voor tijd) ging het mis. Bij ongeregeldheden in en om het stadion zijn in totaal 23 mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Gebalde vuisten

Vier relschoppers moesten zich donderdag bij de politierechter in Almelo verantwoorden voor hun aandeel in de vechtpartijen. Het gaat om drie mannen (28, 32 en 36 jaar) uit Italië en een 30-jarige Belg zonder vast woon- of verblijfplaats.

Op videobeelden die geplaatst zijn op X is te zien hoe een groep relschoppers bij een van de uitgangen van de Grolsch Veste slaags raakt met stewards. Ze staan met gebalde vuisten, er wordt geduwd, getrokken en geschreeuwd en er vallen een aantal rake klappen. Dan gooit een van de Italianen een ongeopend frisdankblikje op het hoofd van een steward.

Aftrek voorarrest

De suppoost raakt gewond en wordt door een collega weggevoerd. Enkele betrokkenen zijn door de politie aangehouden en moesten donderdagochtend voorkomen bij de politierechter. Alle vier relschoppers hebben een celstraf van vier maanden opgelegd gekregen vanwege openlijke geweldpleging, met aftrek van voorarrest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.