Verkeer
Stuur appje
Zoek

Militairen oefenen in Hengelo in het beveiligen van vitale infrastructuur

231006 natres FOTO NATRES
Militairen van de Nationale Reserve kwamen al eerder in actie in Hengelo.
Beeld: NATRES

Militairen van het '10 Infanteriebataljon Bewaken & Beveiligen Korps Nationale Reserve' oefenen volgende week vrijdag en zaterdag in en rond Hengelo. De militairen van de Charlie en Foxtrot compagnie bewaken en beveiligen de panden en installaties die behoren tot onze cruciale infrastructuur; denk aan het trafostation van TenneT, het stadhuis, de waterzuivering en de brandweerkazerne.

'Dubbelleven'

Het Korps Nationale Reserve is een onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Deze militairen vervullen hun militaire functie naast hun reguliere baan of studie. Zij staan dag en nacht klaar om te worden ingezet. De belangrijkste taak is het bewaken en beveiligen van belangrijke militaire of civiele objecten in Nederland, zoals (lucht)havens en energiecentrales.

Ook komen ze in actie tijdens calamiteiten, zoals bij ernstige wateroverlast of ondersteuning bij de opvang van vluchtelingen en bij officiële gebeurtenissen, zoals de Nationale Dodenherdenking en Prinsjesdag.

230401 nationale reserve deventer FOTO 10 IBB KNR
Lees ook
In Hengelo worden zaterdag 25 'oproepbare militairen' beëdigd; 'Dit is de perfecte bijbaan'

'Goed voorbereid'

"Regelmatig oefenen is erg belangrijk. Zo blijven de militairen zo goed mogelijk voorbereid op een echte inzet", zegt woordvoerder Heidie Mulder-Stoffer. "Militairen trainen het verlenen van militaire bijstand in de openbare ruimte. Dit gebeurt door middel van diverse scenario’s met behulp van acteurs."

Eerder dit jaar zijn 25 militairen die inmiddels deel uitmaken van het '10 Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen Korps Nationale Reserve' beëdigd op het plein voor het Hengelose stadhuis.

icon_main_info_white_glyph

NATRES nu IBB-KNR

Waar voorheen de afkorting NATRES werd gebruikt, wordt nu de benaming 'IBB-KNR' gehanteerd. "KNR staat voor Korps Nationale Reserve en IBB voor Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen en dat laatste is wat wij steeds meer doen: het bewaken en beveiligen van belangrijke militaire of civiele objecten in Nederland, zoals havens, luchthavens en energiecentrales. Zo'n 95 procent van onze tijd gaat daaraan op", vertelde Mulder-Stoffer eerder dit jaar bij 1Twente.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.