Verkeer
Stuur appje
Zoek

Merendeel van Albergenaren voelt zich 'niet onveiliger' door komst azc

De komst van het asielzoekerscentrum naar Albergen leidt onder inwoners niet tot grote gevoelens van onveiligheid. Het azc speelt weliswaar een rol in het veiligheidsgevoel van sommige inwoners, maar het merendeel van de Albergenaren noemt het azc helemaal niet in een extern onderzoek naar het gevoel van veiligheid in het dorp. Het onderzoek is volgens de gemeente representatief.

De Albergenaren geven de veiligheid in hun dorp een 8,2. Wel vindt één op de zeven deelnemers aan dat de veiligheid het afgelopen jaar is afgenomen. Vooral mensen in het buitengebied zijn zich onveiliger gaan voelen.

Naast verkeersoverlast, vuurwerkoverlast, overlast van hondenpoep en vandalisme, wordt ook de komst van het asielzoekerscentrum als reden genoemd. Maar vaak niet als de belangrijkste reden.

Kwart negatief

Een kwart van de inwoners is 'spontaan negatief' over het azc en/of over het optreden van de gemeente. En een tiende van de ondervraagden maakt zich zorgen over de transparantie van de overheid. Maar meer dan de helft van de deelnemers - 54 procent - noemt het azc helemaal niet in het veiligheidsonderzoek. Uit het onderzoek blijkt juist dat negen op de tien Albergenaren zich 'meestal of altijd veilig voelt'.

De resultaten staan in schil contract met wat er het afgelopen jaar vaak werd geroepen: de komst van het azc zou voor grote gevoelens van onveiligheid zorgen in het dorp. In juli stonden omwonenden van het azc nog op de barricades.

Het asielzoekerscentrum in het buitengebied van Albergen gaat naar verwachting in maart volgend jaar open.

icon_main_info_white_glyph

Onderzoek

Het onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. is gehouden tussen 30 maart en 10 april 2023. In totaal hebben 229 inwoners aan het onderzoek deelgenomen. Het betrouwbaarheidsniveau wordt door de onderzoekers op 90% geschat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.