Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Euregionaal event Young Europe in Enschede brengt Nederlandse en Duitse jongeren nader door debat

In het gemeentehuis in Enschede kwamen Duitse en Nederlandse jongeren samen tijdens het Euregionale evenement Young Europe. Tijdens deze dag in de raadszaal kregen de deelnemers een lezing van hoogleraar Jacco Pekelder en vond er een debat plaats met als centrale thema 'Europa'.

Studenten konden zich vrijwillig aanmelden voor de middag in Enschede. Rond het middaguur verzamelden zich daar ongeveer 12 Nederlandse en Duitse jongeren. “Dit is de tweede keer dat ik meedoe. Het is leuk om like-minded people tegen te komen en te praten over de grensregio”, aldus deelnemer en Enschedese jongere Pepijn Velthuis.

Tweetalig

De middag was voornamelijk in het Duits, inclusief de lezing van Jacco Pekelder, hoogleraar aan het Zentrum für Niederlande Studien op Universiteit Münster. “Je merkt toch vaker dat Nederlanders Duits spreken dan andersom, maar ze zijn goed op weg”, aldus Velthuis. Voor de Duitse studenten was het naast een educatieve middag ook een gelegenheid om met Nederlanders in gesprek te gaan over verschillende thema's.

Vanuit verschillende rollen zoals inwoner, Twentse gemeente, ondernemer, de Nederlandse of Duitse overheid, of de Europese Unie probeerden zij in de thema's klimaat en woningnood, tegenstanders van hun standpunten te overtuigen. “Dit jaar lijkt het evenement veel nieuwe gezichten te hebben. Ook de discussies zijn interessant en gevarieerd”, merkte de Duitse jongere Carlotta Haben op.

Foto deelnemers Young Europe Tolle Woche Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Tolle Woche

De middag maakte deel uit van de grensoverschrijdende Tolle Woche. Enschede organiseert dit feest ieder jaar, en tijdens deze Tolle Woche wordt voornamelijk aandacht besteed aan de grensregio. Je kunt hierbij denken aan het Oktoberfest op het Van Heekplein, evenementen in de partnerstad Münster en dus dit Euregionale evenement Young Europe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.