Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Raad van State velt derde en definitieve oordeel: bouw moskee in Enschede kan doorgaan

De weg voor een nieuwe moskee op Het Spaansland in Enschede ligt vrij. De Raad van State heeft woensdagochtend voor de derde keer in bijna vier jaar tijd een oordeel geveld over het bouwplan. Deze keer zijn de bezwaren van omwonenden, die onder meer te maken hebben met verkeersstromen, van tafel geveegd.

Verkeersmodellen

Bij de berekening van de verwachte toekomstige verkeersdruk maakt de gemeente Enschede gebruik van digitale verkeersmodellen, waarin alle bestaande ontwikkelingen met gevolgen voor de verkeersdruk zijn meegenomen. Volgens het model zal er in het 'worst case scenario' met een volledige bezetting tijdens het vrijdagmiddaggebed sprake zijn van 235 aankomsten en 47 vertrekken in het drukste uur.

Dit zou volgens de modellen niet moeten leiden tot een onacceptabele toename van de verkeersdruk op kruispunten van de Wethouder Beversstraat met de Zuiderval en de Kuipersdijk. De omwonenden, onder wie (inmiddels) FvD-raadslid Morgan Brejaart, twijfelen aan die lezing. De moskee heeft 625 gebedsplaatsen (en tot maximaal 1500 extra plekken met andere ruimten erbij) en 'slechts' 124 parkeeerplaatsen.

Eigen aansluiting

Volgens de Raad van State voldoet het nieuwe verkeersplan van de moskee aan alle vastgestelde regels, zoals de parkeernormen. De Raad zegt onvoldoende aanknopingspunten te hebben om te twijfelen aan de conclusie van de verkeersmodellen, die overigens in heel Twente worden toegepast.

De moskee krijgt een eigen aansluiting op de Wethouder Beversstraat, tussen de afslag richting fastfoodrestaurants McDonald's en KFC en het kruispunt met de Kuipersdijk. Een volledige bezetting van de gebedsruimte zou volgens de stukken op twee islamitische feestdagen per jaar kunnen voorkomen. Daar hoeft in het verkeersplan geen rekening mee te worden gehouden.

Wachten op vergunning

Ook andere bezwaren van de omwonenden, die te maken hebben met de inspraakprocedure, verkeersbelasting rondom festiviteiten en bezoekers uit Duitsland, zijn ongegrond verklaard. Dat betekent dat de Islamitische Stichting Nederland in Enschede kan beginnen met de bouw van de moskee, zodra er een omgevingsvergunning wordt verleend. Ook tegen zo'n aanvraag kan formeel bezwaar worden aangetekend, maar op zichzelf past de bouw nu in het bestemmingsplan.

icon_main_info_white_glyph

Twee eerdere uitspraken

Eind 2019 oordeelt de Raad van State dat de gemeente Enschede onvoldoende duidelijk heeft gemaakt hoeveel verkeer er op de moskee afkomt en wat dat voor de omgeving betekent. Als er een nieuw bestemmingsplan is, blijken de politieke verhoudingen veranderd. Een meerderheid van de gemeenteraad stemt in december 2020 tegen de moskee.

Deze keer stapt de Islamitische Stichting Nederland naar de Raad van State. En met succes, want medio 2022 bepaalt de hoogste bestuursrechter dat raadsleden hun huiswerk opnieuw moeten doen. Er zijn volgens de Raad te veel verschillende redenen aangevoerd (van verkeer tot detailhandel) en te veel redenen die niets met de ruimtelijke situatie van doen hebben (azan of islam).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.